Počet obetí po útoku na väznicu v Sýrii opäť stúpol. Zahynuli stovky ľudí

TA3 TASR
30.1.2022 14:20

Na najmenej 332 stúpol počet obetí viac než týždeň trvajúcich potýčok medzi militantmi z džihádistickej organizácie Islamský štát a kurdskými jednotkami v Sýrii, uviedlo v nedeľu Sýrske pozorovacie centrum pre ľudské práva.

Sýria boje civilisti 1140 px (SITA AP)
SITA/AP

Sýrski Kurdi podporovaní Spojenými štátmi v stredu uviedli, že opätovne ovládli väznicu, na ktorú džihádisti zaútočili ešte 20. januára v sýrskom meste Hasaka na severovýchode krajiny. Cieľom džihádistov bolo oslobodenie väznených spolubojovníkov a stúpencov.

Útok na väznicu spravovanú kurdskými Sýrskymi demokratickými silami viedol k prudkým potýčkam, píše DPA. Odvtedy zahynulo najmenej 332 ľudí, potvrdilo SOHR. 

Medzi obeťami je podľa neho 246 príslušníkov IS, 79 kurdských vojakov a sedem civilistov. Počet obetí však môže ďalej rásť, pretože desiatky ľudí utrpeli závažné zranenia a ďalší sú naďalej nezvestní. Vzbura militantov vo vnútri väznice sa skončila, stále však prebiehajú operácie vo vnútri danej lokality i mimo nej, povedal riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Podľa pozorovacieho centra bol útok na väznicu najhorším útokom zo strany IS v Sýrii za uplynulé takmer tri roky, píše DPA. Podľa kurdských médií bolo v poslednom období v spomínanom zariadení väznených zhruba 5000 prívržencov Islamského štátu. Hoci boli teroristické milície v Sýrii vojensky porazené, spiace bunky zostávajú aktívne a príležitostne vykonávajú útoky, pripomína DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok