Čakajú na rozhodnutia vzdialených miest, prajú si mier. Ako to vyzerá na ukrajinskej hranici?

TA3 ČTK
29.1.2022 20:15

Agentúra AP navštívila oblasti v ukrajinskom pohraničí. Ľudia sú vyčerpaní konfliktom, ktorý vo svojej podstate trvá už od roku 2014, niektoré miesta sú celkom zničené, chýba v nich život. Napriek tomu však nestrácajú nádej, aj keď o ich osude rozhodujú lídri zo vzdialených miest.

Čakajú na rozhodnutia vzdialených miest, prajú si mier. Ako to vyzerá na ukrajinskej hranici?
ČTK

V zákopoch pokrytých snehom sa skupinka mužov pokúša zachytiť signál na mobilnom telefóne. Chcú sa dozvedieť posledné správy z ďalekých miest, ktoré rozhodujú o ich osude. Moskva, Washington, Londýn, Paríž, Berlín, Viedeň. Niekedy aj Kyjev.

Vojaci i civilisti pri kontaktnej línii na východe Ukrajiny bezmocne čakajú na rozhodnutie tých, ktorí toho o životoch miestnych vedia len málo, píše agentúra AP o oblasti, ktorá je vyčerpaná bojom a pri ktorej Rusko v poslednej dobe zhromaždilo desaťtisíce vojakov.

Rusko-ukrajinské napätie trvá

Ukrajinskí vojaci v mieste zvanom Zolote 4 už roky bránia krajinu pred ruským zásahom. Nachádzajú sa len niekoľko stoviek metrov od proruských separatistov - tí sú na druhej strane kontrolného stanovišťa, ktoré nikto nemôže bezpečne prekročiť. Vojaci predpokladajú, že práve tam číhajú ostreľovači, aj keď ich nikdy nevideli.

Ukrajinský vojak. ČTK

Po troch dňoch pokoja zbraní "zrazu začali páliť z granátometov a strelných zbraní". "Jeden mínometný granát dopadol na pole za nami, ďalšie dva zasiahli miesto medzi našou a vedľajšou pozíciou. Za 15 minút bol všade zase pokoj. Prečo? Za čo? Nikto nevie. A tak to tu chodí," opisuje Oleh Surhov. Tento ukrajinský vojak podľa AP utiekol z Krymu v roku 2014, krátko po tom, ako polostrov obsadilo Rusko. Evakuoval svoju ženu, deti a vnúčatá na západ Ukrajiny a zapojil sa do bojov.

Zolote 1 až 5 získali svoje meno pred desiatkami rokov, ešte za sovietskej éry, keď boli označené za jednotky miestnej uhoľnej prevádzky, píše AP. Prvé až štvrté Zolote teraz leží na území ovládanom ukrajinskou vládou, Zolote 5 sa nachádza necelý kilometer od nich, na druhej strane kontrolného stanovišťa.

Atmosféra čakania na rozhodnutie niekoho iného infikovala aj neďalekú dedinku Katerynivka, poznamenanú jazvami z ôsmich rokov ostreľovania. "Žartujeme o tom, že nádej zomiera posledná. Všetci čakáme na mier. Nemôžu nás navštíviť naše deti ani vnúčatá," hovorí miestna žena menom Ljubov, ktorá nechcela uviesť svoje priezvisko. "Hovoríme spolu cez telefón a to stačí. Čakáme, až príde mier," dodala.

Pokiaľ však príde vojna, je pravdepodobné, že udrie najprv na východnej Ukrajine, ktorej časť od roku 2014 ovládajú proruskí separatisti, upozorňuje AP. Aj keď Moskva popiera, že by plánovala napadnúť svojho suseda, Spojené štáty a ich spojenci v NATO sa pripravujú na možnú vojnu.

V niektorých miestach chýba život

Obec Vesele leží v separatistickej časti Doneckej oblasti. Od bojov v roku 2014 sa toho zmenilo len málo. Nápisy stále varujú pred mínovými poľami. Budovy z betónových blokov sa roky po ostreľovaní rozpadajú a autá narýchlo opustené pre paľbu už nikto neprišiel odtiahnuť.

"Prakticky tu nikto nie je, pretože všetko je rozbité. Je tu svetlo, plyn, voda, ale nie je tu žiadny život," približuje miestny obyvateľ Vladimir, ktorý tiež nechcel uviesť svoje priezvisko. Vladimir odhaduje, že ukrajinské jednotky sú asi kilometer ďaleko. Zároveň si praje, aby z Donbasu odišli a ľudia mohli sami rozhodnúť o svojom osude. "Myslím, že nikto tu nechce byť súčasťou Ukrajiny," tvrdí. Rovnako ako väčšina ľudí na východe krajiny je však presvedčený, že práve tieto rozhodnutia záležia od niekoho iného, uzavrela agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok