Zmena možno nepríde. Taliansky prezident Mattarella súhlasil, že zotrvá vo funkcii

TA3 TASR
29.1.2022 18:08

Úradujúci taliansky prezident Sergio Mattarella v sobotu súhlasil, že vo funkcii zostane aj na druhé volebné obdobie. Informovali o tom agentúry AP, Reuters a stanica BBC na svojej webovej stránke.

Zmena možno nepríde. Taliansky prezident Mattarella súhlasil, že zotrvá vo funkcii
TASR/AP

Mattarellovo (80) funkčné obdobie sa končí 3. februára a prezident opätovnú kandidatúru opakovane odmietol, pripomína agentúra AP. Koaličným stranám sa však od pondelka (24. januára) nepodarilo dohodnúť na novom kandidátovi. Podľa agentúry AFP sa strany vládnej koalície dohodli na zvolení Mattarellu po tom, ako v sobotňajšom siedmom kole hlasovania dostal takmer 400 hlasov. Prezidentovu ochotu zotrvať vo funkcii potvrdila aj talianska ministerka pre vzťahy s regiónmi Mariastella Gelminiová, píše agentúra Reuters.

Mattarellov úrad sa k situácii bezprostredne nevyjadril. Šéf sociálnych demokratov Enrico Letta však uviedol, že Mattarella súhlasil s opätovným pôsobením v úrade v prípade, že bude zvolený. Ôsme kolo voľby sa začalo v sobotu o 16.30 h a na zvolenie prezidenta je v ňom potrebných najmenej 505 hlasov. Mattarellu by však vo funkcii mali potvrdiť formálne, píše BBC.

Voľby prezidenta sa začali ešte v pondelok, avšak v dôsledku nedosiahnutia dohody veľkých strán sa neočakávalo, že prvé tri kolá počas úvodných troch dní prinesú nejaký výsledok, keďže na zvolenie bola potrebná dvojtretinová väčšina hlasov. Prezidenta sa nepodarilo zvoliť ani vo štvrtom kole, od ktorého stačí jednoduchá väčšina 505 hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok