Taliban a Islamský štát sú podozriví z najmenej sto mimosúdnych popráv, vyplýva z údajov OSN

TA3 TASR
29.1.2022 10:26

Najmenej 100 mimosúdnych popráv bývalých štátnych zamestnancov vykonali v Afganistane v období od prevzatia moci radikálnym hnutím Taliban, vyplýva z údajov, ktoré Organizácia Spojených národov považuje za vierohodné.

Taliban nedodržal sľub, tvrdí EÚ
TA3 TASR

Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. Viac než dve tretiny týchto popráv boli údajne vykonané priamo de facto úradmi alebo ich spojencami, uvádza sa v internej správe generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa pre Bezpečnostnú radu OSN.

Džihádisti z miestnej odnože organizácie Islamský štát, známej pod názvom Islamský štát - Chórasán, sú podozriví z vykonania viac než 50 takýchto zabití, vyplýva zo správy. OSN cituje tvrdenia, ktoré sa považujú za vierohodné a pochádzajú od misie OSN v Afganistane v období od polovice augusta minulého roka od bývalých vládnych predstaviteľov, bezpečnostných síl a vojenského personálu.

 "Útokom, ponižovaniu, obťažovaniu, svojvoľnému zatýkaniu, zlému zaobchádzaniu a zabíjaniu" počas uplynulých mesiacov v Afganistane čelilo aj množstvo ľudskoprávnych aktivistov a novinárov, uvádza sa ďalej v správe.

Deväť členov občianskych organizácií a dvaja zamestnanci médií boli podľa OSN zabití buď Talibanom, islamistami alebo neznámymi páchateľmi, píše DPA. Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že ťažká sociálno-ekonomická situácia v Afganistane sa môže vyriešiť, keď vládne hnutie Taliban nebude medzinárodne izolované. Rozvíjajúci sa a konštruktívny dialóg s hnutím označil Guterres za kľúčový. Zároveň navrhol novú štruktúru prítomnosti OSN v Afganistane, ktorá bude popri humanitárnej pomoci koordinovať aj politický vývoj, dodáva DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok