Dôvera v ekonomiku vzrástla, priemyselníci však vidia budúcnosť horšie

TA3 TASR
28.1.2022 15:59

Dôvera v slovenskú ekonomiku v úvode roka mierne vzrástla, skeptickejší boli len podnikatelia v priemysle. Sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu (IES) vzrástol o 3,4 bodu na úroveň 98,2. Aktuálna hodnota je tak výrazne optimistickejšia ako v rovnakom období minulého roka, ale naďalej sa nachádza pod úrovňou dlhodobého priemeru (o 4,3 bodu). Informoval o tom v piatok Štatistický úrad SR.

Za januárovým zlepšením ekonomickej nálady vidia štatistici predovšetkým nárast dôvery v službách, stavebníctve a v obchode. "Podnikatelia v týchto odvetviach hospodárstva boli optimistickí najmä v očakávaniach zvýšeného dopytu a podnikateľských aktivít. Zvýšila sa aj dôvera spotrebiteľov, u ktorých sa zmiernili najmä obavy z očakávaného vývoja nezamestnanosti," skonštatoval úrad.

Priemysel bol skeptickejší 

Priemyselné firmy však hlásia už druhý mesiac zhoršenie nálady. Indikátor dôvery v priemysle v januári poklesol o jeden percentuálny bod (p.b.) na hodnotu -4,3. "Vývoj ovplyvnil najmä pokles objednávok a očakávanej produkcie. Zníženie objednávok bolo zaznamenané hlavne vo výrobe ostatných nekovových výrobkov a elektrických zariadení. Pokles produkcie očakávajú najviac vo výrobe farmaceutických výrobkov," poznamenali štatistici.

Najviac narástol IES v službách, čo podľa štatistikov súviselo zrejme s novými protipandemickými opatreniami, v rámci ktorých sa rozšírila možnosť poskytovania služieb. Po decembrovom poklese vzrástla jeho hodnota na 15,7 bodu, v porovnaní s predošlým mesiacom sa zvýšila o 8,7 p. b.

Čo sa týka spotrebiteľov, zhoršovanie ich nálady sa v januári takisto stlmilo. Sezónne upravený indikátor spotrebiteľskej dôvery sa medzimesačne zvýšil o 4,5 bodu a v januári dosiahol úroveň -21,4. Zaostávanie za dlhodobým priemerom sa tak zmenšilo už len na 1,9 bodu. "U spotrebiteľov sa zmiernili najmä obavy z očakávaného vývoja nezamestnanosti. Optimistickejší boli aj v očakávaniach celkovej hospodárskej situácie. Domácnosti lepšie hodnotili očakávané úspory ako aj svoju očakávanú finančnú situáciu," vymenovali štatistici.

Pomohlo aj uvoľňovanie opatrení

Po koncoročnom výraznom poklese indikátor dôvery v obchode v januári medzimesačne mierne stúpol o 2,7 bodu na hodnotu 18. Obchodníci hodnotili súčasnú situáciu ako priaznivú aj vzhľadom na uvoľňovanie protipandemických opatrení. Pri hodnotení očakávaných podnikateľských aktivít na najbližšie tri mesiace prevládali v porovnaní s minulým mesiacom optimistickejšie názory najmä medzi podnikateľmi v maloobchode s ostatným tovarom v špecializovaných predajniach (napríklad odevy, obuv, drogérie, lekárne).

Po dvojmesačnej stagnácii v januári IES v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu stúpol o tri body na -11,5 vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 12,5 bodu. Na základe objednávok majú firmy zabezpečenú prácu v priemere na 9,6 mesiaca. Viac ako polovica podnikateľov v stavebníctve naďalej očakáva zvýšenie cenovej hladiny svojej produkcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok