Vojna by podľa politológa neprospela ani Rusku. Podarilo sa mu však otvoriť dialóg s NATO

TA3
29.1.2022 07:00

Diplomatické rozhovory o situácii na Ukrajine zatiaľ uviazli v slepej uličke, Európa ale hľadá riešenie. Existuje stále šanca pre diplomatickú cestu? Vyhneme sa vojnovému konfliktu? V relácii Tak takto sme sa pýtali politológa Juraja Marušiaka.

Vojna by podľa politológa neprospela ani Rusku. Podarilo sa mu však otvoriť dialóg s NATO
TASR/AP

Európa presadzuje diplomatický prístup

"Rokovanie a diplomacia sú lepšie ako zbrane a násilie," uviedol v relácii Tak takto politológ Juraj Marušiak. Ruská diplomacia podľa neho považuje za jeden z kľúčových argumentov moc, silu či už vojenskú alebo ekonomickú. Ak by ale došlo k ozbrojenému konfliktu, jeho následky budú znášať aj európske štáty. "Preto je dôležité, aby Európa mala svoju odpoveď a budovala aj obranné kapacity vo väčšom rozsahu ako doteraz," dodal.

Akým štýlom sa podľa neho v tejto situácii vyjednáva? "Európa presadzuje skôr diplomatický prístup, ktorý vychádza z negociačnej moci Európskej únie, do svojej zahraničnej politiky zapája aj ideu mierovej spolupráce členských štátov," uviedol s tým, že je to jeden zo signálov, pre ktoré je EÚ atraktívna aj pre svojich susedov. Osobitne vyzdvihol Nemecko ako aktéra "nevojenskej veľmoci", keďže s konfliktom má vlastnú historickú skúsenosť.

Aj Francúzsko sa podľa neho snaží vystúpiť z tieňa. Snahou prezidenta Emmanuela Macrona je prezentovať svoju krajinu ako lídra Európskej únie. "Macron má navyše pred prezidentskými voľbami," dodal. Rusko je z hľadiska diplomacie skôr realistický aktér. "Úloha vojenskej sily je tu veľmi vysoká," spresnil Marušiak.

Ukrajina sa cíti napadnutá Ruskom

Ukrajine Rusko podľa neho môže ponúknuť ekonomické príležitosti, ale z hľadiska myšlienok a ideí je už šanca menšia. Agresívna rétorika a agresívne činy Ruska, ako rozmiestňovanie vojsk, vyvolávajú v ukrajinskej spoločnosti negatívnu reakciu. "Ukrajina sa cíti napadnutá Ruskom. Aj Ukrajinci sú týmto stavom vyčerpaní a tiež by radšej žili v mieri," dodal. Západ naopak vo vzťahu k Ukrajine dáva najavo, že je pripravený pomôcť.

Rusko tiež podľa politológa vie, že môže čeliť sankciám a snaží sa na to pripraviť. Z krátkodobého hľadiska by aj ekonomický úder mohlo vydržať, z dlhodobého hľadiska by už podľa Marušiaka išlo o problém.

Bude podľa neho v konečnom dôsledku vojna? Marušiak si myslí, že k masívnej agresii Ruska voči Ukrajine nedôjde. "Z politického hľadiska by to ani pre Rusko nebola žiadna výhra. Dosiahlo úspech v tom, že takýmto zvláštnym spôsobom sa rozmrazili negociácie s USA a NATO. Dialóg Ruska a NATO bol donedávna prakticky úplne zamrznutý," uviedol. Otázkou však je, či bude kratší konflikt v oblasti separatistických regiónov, to sa podľa neho úplne vylúčiť nedá.

Celú reláciu Tak takto si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok