Ľudia s dlhým covidom majú málo špecifických protilátok, tie by mohli vopred odhaliť rizikových pacientov

TA3 TASR
28.1.2022 13:21

Pacientom s takzvaným "dlhým covidom" – teda postakútnym covidovým syndrómom – zistili švajčiarski vedci v krvných testoch príliš nízke koncentrácie špecifických protilátok IgG3 a IgM. Štúdiu z výskumu zverejnili v časopise Nature Communications. Aj na základe prítomnosti protilátok by teda bolo možné dopredu identifikovať ľudí, ktorým hrozí takýto priebeh ochorenia.

Počet nakazených prudko vzrástol. Najviac nových infikovaných hlási Žilinský kraj
TASR/AP

Lekári z Univerzitnej nemocnice v Zürichu analyzovali krvné vzorky 175 pacientov s covidom a 40 zdravých dobrovoľníkov, ktorí predstavovali vo výskume kontrolnú vzorku. Následne pozorovali priebeh ochorenia u 135 pozitívne testovaných počas jedného roka.

Za normálnych okolností sa po infikovaní covidom spustí u človeka reakcia imunitného systému. Počas tej sa produkcia imunoglobulínov IgM prudko zvýši. Telo začne produkovať protilátky IgG až v neskoršej fáze. Tie potom zabezpečujú dlhodobú ochranu.

Pacienti s dlhým covidom – teda príznakmi trvajúcimi niekoľko mesiacov – však mali v tele príliš nízke hodnoty protilátok IgG3 a protilátok IgM. Na základe rozboru protilátok v kombinácii s ďalšími dôležitými faktormi, ako je vek pacienta, konkrétne symptómy a prípadný výskyt astmy, vedeli potom výskumníci určiť pravdepodobnosť dlhého covidu u konkrétnych pacientov, napísal britský denník The Guardian.

Hlavný autor štúdie Carlo Cervia uvádza, že už samotný výskyt astmy a zároveň nízke hodnoty protilátok IgM a IgG3 významne zvyšujú riziko výskytu dlhého covidu. Aj keď doposiaľ jeho účinná liečba neexistuje, indikovanie rizikových pacientov je podľa vedcov dôležité. Lekári ich totiž môžu včas odporučiť na dlhodobé terapie a rehabilitácie.

"Očakávame, že toto zistenie napomôže v liečbe pacientov s dlhým covidom. A že rovnako poslúži ako motivácia k očkovaniu rizikových skupín, akými sú astmatici. Tí by sa vďaka očkovaniu mohli dlhému covidu vyhnúť," vysvetľuje Cervia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok