Príchod vojsk NATO na Slovensko? To je zbytočné prilievanie do ohňa, zhodujú sa Kmec a Kéry

TA3
27.1.2022 21:47

Ministri zahraničných vecí a obrany presviedčajú verejnosť, že obranná zmluva s USA nespôsobí automaticky prítomnosť zahraničných vojakov na našom území. Zároveň však pripúšťajú, že o takejto prítomnosti uvažuje Severoatlantická aliancia. Bojové jednotky o sile tisíc vojakov majú byť rozmiestnené v Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku a na Slovensku. Podporia to aj poslanci Národnej rady? Aký budú mať nové informácie vplyv na proces schvaľovania obrannej zmluvy s USA? V relácii Téma dňa odpovedali Marián Kéry, Peter Pčolinský a Peter Kmec.

host_studio_63.jpg
TA3

Predseda Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky Marián Kéry uviedol, že zostal z tejto informácie udivený. Podľa neho je v súčasnej situácii cvičenie jednotiek NATO, príchod amerických vojakov či podpis obrannej dohody s USA prilievanie oleja do ohňa.

Posledné slovo bude mať parlament

Poslanec Peter Pčolinský povedal, že sú rôzne scenáre, ako sa situácia môže vyvíjať. Na základe týchto scenárov si podľa neho treba pripraviť rôzne postupy a opatrenia. V súvislosti s umiestnením tisíc vojakov NATO na naše územie poznamenal, že stále platí, že o tom nerozhoduje samotná aliancia, ale rozhoduje o tom slovenská vláda a parlament. „Bez súhlasu vlády a bez súhlasu nášho parlamentu nie je možné, aby tu prišli akíkoľvek vojaci,“ dodal. Podľa neho momentálne situácia nie je taká vážna, aby sme na Slovensku potrebovali akýchkoľvek vojakov. „Konflikt hrozí, ale nie je,“ uzavrel. 

Nezaradený poslanec strany Hlas a bývalý veľvyslanec Peter Kmec taktiež nevidí dôvod na to, aby na naše územie prišli vojaci NATO. Podľa neho je navyšovanie ozbrojených síl smerom na východ v rámci krajín NATO zbytočné. „Je to zbytočné prilievanie do ohňa,“ skonštatoval. Eskalácia napätia zo strany Ruska či Západu podľa neho nie je tou správnou cestou. Cestu vidí skôr v diplomatickom riešení a nie v šírení vojsk smerom na východ.

Kéry je toho názoru, že prítomnosť cudzích vojsk na našom území v súčasnej dobe robí skôr väčšiu eskaláciu napätia, ako deeskaláciu. „Nám tu predsa ide o to, aby žiadny vojnový konflikt nebol a aby sme tu žili v mieri. Slováci sú mierumilovný národ, máme radi Rusov aj Ukrajincov,“ poznamenal. Niektorí členovia vo vláde, ako napríklad minister obrany Naď či Juraj Krúpa, majú podľa neho v tomto ohľade iné zmýšľanie. „Prosím, nezaťahujte Slovensko do žiadneho vojenského konfliktu,“ apeloval. 

Rozprávali sa aj o obrannej zmluve 

Pčolinský uviedol, že obranná dohoda s USA nie je žiadna nová vec. Pracuje sa na nej už od roku 2017, kedy rokovania začala ešte bývala vláda. Zmluva s USA je štandardná, má ju aj väčšina krajín Európy. Netreba hľadať nejaké zákulisné ťahy," podotkol člen Sme rodina. Súvislosť medzi dohodou a konfliktom na Ukrajine nevidí, keďže sa o nej rokuje už niekoľko rokov. Myslí si však, že súčasná situácia na Ukrajine bude mať vplyv na schvaľovanie dohody v parlamente. Predpokladá, že najmä aktuálnou situáciou sa bude v parlamente argumentovať.

Peter Kmec kritizoval prezidentku za interpretačnú doložku. Podľa neho sa mala obrátiť na Ústavný súd. To isté si myslí aj Marián Kéry. „Pani prezidentka zradila občanov Slovenskej republiky tým, že sa ani len neobrátila na Ústavný súd Slovenskej republiky, ktorý by sa vyjadril, že či je to v poriadku s Ústavou Slovenskej republiky alebo nie,“ povedal.  

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok