Moskvou vedený blok je pripravený pomôcť Kirgizsku a Tadžikistanu pri urovnávaní konfliktu

TA3 TASR
27.1.2022 20:08

Organizácia dohody o kolektívnej bezpečnosti vo štvrtok vyzvala Kirgizsko a Tadžikistan, aby okamžite zastavili prestrelky na spoločných hraniciach.

moskva námestie sneh 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Ako ďalej informovala agentúra TASS, generálny tajomník ODKB Stanislav Zas apeloval riešiť spory výlučne cestou rokovaní a deklaroval, že ODKB je pripravená poskytnúť Kirgizsku a Tadžikistanu  pomoc pri urovnávaní konfliktu, ak o ňu požiadajú. Kirgizsko túto ponuku odmietlo komentovať s tým, že hľadá spôsoby vedúce k upokojeniu situácie. Tadžické úrady zatiaľ nekomentovali ďalší konflikt, ktorý vypukol vo štvrtok podvečer (miestneho času) na hraniciach s Kirgizskom.

Podľa miestnych médií k prestrelke medzi pohraničníkmi oboch krajín došlo v obci Somonijon ležiacej neďaleko mesta Isfara. Strieľať údajne začala kirgizská armáda. V reakcii na to spustila paľbu tadžická strana paľbu a rozpútala sa prestrelka, ktorá si vyžiadala ranených. Ich presný počet nie je známy. Podľa kirgizských zdrojov ozbrojený konflikt vznikol v dôsledku toho, že kirgizskí občania hádzali kamene na autá občanov Tadžikistanu.        

Kirgizské ministerstvo pre mimoriadne situácie začalo s evakuáciou civilistov - najmä žien a detí - z dedín nachádzajúcich sa v blízkosti konfliktnej. Podľa agentúry Interfax v najmenej dvoch dedinách prerušili dodávku elektriny. Agentúra AFP pripomenula, že podobné prestrelky vypukli v spornej oblasti kirgizsko-tadžických hraníc aj vlani, pričom si vyžiadali desiatky mŕtvych.

Kirgizskom a Tadžikistan získali nezávislosť po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991. Vlaňajšie boje vypukli v dôsledku sporu o vodnú infraštruktúru. Sporná je viac ako tretina hranice vrátane oblasti okolo de facto tadžickej enklávy Voruch, kde prepukol konflikt. Nezhody týkajúce sa hranice medzi tromi krajinami, ktoré si delia úrodné údolie Fergany - Kirgizskom, Tadžikistanom a Uzbekistanom - súvisia s vytýčením hraníc počas sovietskej éry. Hranice totiž vedú tak, že niekoľko komunít má obmedzený prístup do svojich domovských krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok