Premiér prijal predsedu vlády Holandského kráľovstva Rutteho. Hovorili o situácii na Ukrajine či omikrone

TA3
27.1.2022 18:56

Situácia na Ukrajine, vlna omikronu v Európe ale aj využívanie jadrovej energie. Tak aj týmto témam sa venovali slovenský premiér Eduard Heger s holandským predsedom vlády Markom Ruttem na spoločnom rokovaní v Bratislave.

Pripustili, že aktuálne tejto stratégii nepomáha rozprávať o všetkých možných scenároch, ako je napríklad aj prítomnosť vojsk NATO na Slovensku. Rutte zároveň zdôraznil potrebu vysielať do Moskvy jednotný signál.

"Chcem vyvolať očakávanie, že sa dohodneme, že bude dialógom dosiahnutá dohoda, napätie ustúpi a nebudeme sa musieť zapodievať scenármi, ktoré by nastali, ak by napätie nekleslo. Samozrejme, nesmieme podceniť prípravu na akýkoľvek scenár, dúfajúc, že žiaden z nich nenastane," reagoval Heger na otázku o prítomnosti vojsk NATO na Slovensku. Podotkol, že cieľom rokovaní je deeskalácia napätia a ak sa hovorí o konzekvenciách, majú prispieť k vyhnutiu sa negatívnejším scenárom.

Rutte súhlasí, zrejme nie je teraz dobré rozprávať o všetkých možných scenároch, no treba viesť dialóg vedúci k deeskalácii napätia. "Keby došlo len k malému konfliktu, dôsledok by bol ďalekosiahly," upozornil. Na margo vojakov NATO poznamenal, že pôsobia v rámci predsunutých prítomností vo viacerých krajinách, no diskutovať o ich príchode v kontexte aktuálnych udalostí podľa neho nepomáha celkovej stratégii deeskalácie napätia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok