Čipová kríza, problémy s drevom i kovmi. Pre nedostatok materiálov prudko rastú ceny

TA3 TASR
27.1.2022 13:17

Výrobné ceny pre materiálovú krízu naďalej prudko rastú, v decembri 2021 sa zvýšili až o 14,5 %. Uviedla to Jana Glasová, analytička 365.bank, v komentári k decembrovým cenám priemyselných výrobcov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Miliardár napojený na Kremeľ predal významnú firmu pri Prahe
TASR - Lukáš Grinaj (ilu.)

Na výrobky sa čaká, ceny rastú

Glasová priblížila, že svet naďalej bojuje s nedostatkom mnohých materiálov a komponentov, ktorých ceny preto výrazne rastú. To následne spôsobuje problémy s výrobou, čakacie lehoty na mnohé výrobky sa predlžujú, čo tlačí nahor aj konečné ceny pre spotrebiteľov.

Prvý polrok 2022 bude podľa Glasovej pre globálnu ekonomiku stále náročný, a to ako z pohľadu pandémie, tak aj z pohľadu surovinovej krízy. "Nedostatok materiálov bude trápiť svetové trhy minimálne počas prvých dvoch kvartálov tohto roka. Situácia by sa mohla začať upokojovať v druhom polroku 2022," myslí si analytička.

Veľký dosah má čipová kríza

Na slovenskú ekonomiku má podľa jej slov najmarkantnejší dosah čipová kríza, ktorá trápi hlavne automobilový priemysel, ale zasahuje aj ostatné odvetvia vrátane výrobcov elektroniky. "Ďalším veľkým problémom pre priemysel je nedostatok plastového granulátu, ktorý sa využíva vo väčšine odvetví. Trh hlási aj problémy s nedostatkom ocele, hliníka, plechov, kovov, dreva, skla, papiera, ako aj stavebných materiálov," poznamenala.

Spresnila, že zvyšovanie cien výrobných vstupov a stavebných materiálov sa deje nielen vo svete, ale i v SR. "Vidieť to aj na dátach ŠÚ SR. Podľa indexu cien vo výrobnej sfére sa ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh v decembri medziročne zvýšili až o 14,5 %. Dvojciferné tempo rastu pritom dosiahli už tretí mesiac po sebe. Za celý minulý rok priemyselné ceny v priemere medziročne vzrástli o 5,5 %. Aj medzimesačne, teda v porovnaní s novembrom, sa v decembri priemyselné ceny zvýšili, a to o 0,9 %," doplnila.

Rastúce priemyselné ceny tlačia nahor aj spotrebiteľskú infláciu. "Očakávame, že rast priemyselných cien bude výrazný i v nasledujúcich mesiacoch, pod čo sa bude naďalej podpisovať surovinová kríza. Zvyšovať sa bude aj spotrebiteľská inflácia, ktorá môže v úvodných mesiacoch tohto roka atakovať úroveň 7 %. Za celý rok 2022 bude priemerná inflácia ešte vyššia ako vlani a bude sa pohybovať v rozmedzí 5 až 6 %," dodala Glasová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok