Kde a ako sa nakazíte covidom? S rizikom sa dá pracovať, zamerajte sa na tieto faktory

TA3
31.1.2022 06:00

Väčšina z nás je z pandémie za dva roky jej trvania už unavená. Počet nových prípadov nákazy však vďaka omikronu prudko stúpa a počet hospitalizácií v mnohých krajinách opäť rýchlo rastie.

Prečo omikron na Slovensku mešká?
TASR/Jakub Kotian

Túžba po normále

Na pozadí tohto bezútešného stavu všetci túžime po návrate do normálu. Trpí náš spoločenský život a vzťahy, trpí podnikanie, deťoim chýba škola aj mimoškolské aktivity. Chceli by sme cestovať vlakmi, chodiť na dovolenky, vrátiť sa do posilňovne alebo tancovať v nočnom klube bez strachu, že chytíme covid.

Ktorá z týchto činností je bezpečná, prípadne, ako veľmi bezpečná? To boli otázky, na ktoré hľadal odpoveď tím odborníkov pod vedením Trish Greenhalghovej, profesorky zdravotníckych vied primárnej starostlivosti na Oxfordskej univerzite, profesora chémie José-Luisa Jimeneza, profesorky strojného inžinierstva Shelly Millerovej a vedca Zhe Penga. Svoj výskum predstavili na webe The Conversation.

Ako sa správa vírus?

Vírus SARS-CoV-2 sa šíri hlavne vzduchom. K tomu, aby sme zabránili jeho prenosu, nám teda pomôže, ak pochopíme, ako sa vzduchom prenášané častice správajú. To si vyžaduje znalosti z fyziky a chémie.

Vzduch sa skladá z voľným okom neviditeľných, rýchlo a náhodne sa pohybujúcich molekúl, takže častice prenášané vzduchom sa v interiéroch časom rozptýlia, či ide o miestnosť alebo autobus. Infikovaná osoba môže vydýchnuť častice obsahujúce vírus a čím bližšie k nej ste, tým je pravdepodobnejšie, že vdýchnete vírus. Čím dlhšie obdobie strávite spolu v miestnosti, tým viac sa vírus rozšíri. Ak ste vonku, priestor je takmer nekonečný, takže vírus sa nehromadí rovnakým spôsobom. Stále sa však môžete nakaziť, ak ste v blízkosti prenášača.

príroda, železná studnička TASR/Dano Veselský

Vírusové časti letia do priestoru, keď infikovaná osoba dýcha, ale najmä ak je dýchanie hlboké a prudké, napríklad pri cvičení, alebo zahŕňa vokalizáciu, pri rozprávaní alebo speve. Aj keď nosenie dobre padnúceho respirátora zabráni prenosu, pretože maska blokuje uvoľnenie vírusu, infikovaná osoba bez rúška, ktorá ticho sedí v kúte, vás nakazí s menšou pravdepodobnosťou než tá, ktorá sa k vám priblíži a začne ostrú hádku.

Všetky varianty koronavírusu sa rovnako šíria vzduchom, ale šanca na infikovanie závisí od prenosnosti (alebo nákazlivosti) variantu. Delta bola nákazlivejšia ako predchádzajúce varianty, ale omikron je ešte nákazlivejší. Ďalším faktorom je počet ľudí, ktorí sú v súčasnosti infikovaní (prevalencia ochorení).

Prehľad nových opatrení: Čo sa otvára a pre koho? Od stredy začne platiť viacero noviniek TASR/Jakub Kotian

Pravdepodobnosť infekcie

V novej štúdii vedci kvantifikovali, ako menia rôzne vplyvy riziko nákazy. Ide o vírusové faktory ako prenosnosť a prevalencia, faktory viazané na správanie ľudí (nosenie respirátora, pohyb/pokoj/cvičenie, rozprávanie/krik/mlčanie), faktory kvality vzduchu (interiér či exteriér, veľká miestnosť/malá miestnosť, preplnená/prázdna, vetraná/nevetraná).

Vždy, keď premýšľate o svojich aktivitách, by ste teda mali brať do úvahy faktory, ktoré sa pohybujú na škále od zvyšovania rizika nákazy k zmenšovaniu tohto rizika. Poľahčujúcimi okolnosťami je nosenie respirátora. Ideálny je vonkajší priestor, kde sa hýbe vzduch. Je dobré, ak je na mieste minimum ľudí a tieto osoby hovoria pokojným tónom alebo mlčia a príliš sa nehýbu. 

Riziko sa zvyšuje, čím horšie je priestor, resp. interiér vetraný, čím viac je v ňom ľudí, čím viac sa títo ľudia hýbu, kričia či spievajú a čím menej z nich má horné dýchacie cesty prekryté respirátormi.

Prázdny exteriér alebo plná diskotéka

Spoľahlivou cestou, ako chytiť covid, je skombinovať viacero rizikových faktorov, napríklad sa zhromaždiť s množstvom ľudí v uzavretom priestore bez vetrania, ako je nočný klub alebo školská trieda. Robte pri tom niečo namáhavé alebo hlučné, ako je cvičenie, spievajte alebo sa hádajte. Odložte respirátory a zostaňte tam dlho.

Ak sa chcete covidu vyhnúť, skúste sa držať faktorov, ktoré sú najmenej rizikové. Napríklad, ak sa musíte stretnúť s inými ľuďmi, urobte tak vonku alebo v interiéri, ktorý je dobre vetraný. Udržujte počet ľudí na minime, strávte spolu minimálne možné množstvo času. Nekričte pritom, nespievajte ani necvičte. Po celý čas noste kvalitné, dobre padnúce respirátory od vstupu do budovy až po odchod.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok