Zubári sú na omikron pripravení. Pacienti sa musia objednávať aj v prípade, ak ide o akútny stav

TA3 TASR
27.1.2022 11:39

Zubné ambulancie sú na variant omikron nového koronavírusu pripravené, pracujú vo zvýšenom hygienickom štandarde. Pacienti sa však musia objednávať nielen na preventívne prehliadky či ošetrenia, ale aj v prípade, ak ide o akútny stav. Vo štvrtok to uviedol prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík.

zubár zubná ambulancia ilu 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

"Dôvodom potreby telefonického objednávania je, aby sa nám pacienti v čase pandémie nezhlukovali v ambulanciách, aby sme zvládli manažment pacienta," vysvetlil Moravčík. Pre zvýšený nápor na telefonické linky zubárov vyzval Moravčík pacientov k trpezlivosti v prípade, ak sa svojmu lekárovi hneď nedovolajú. "Ak sa len tak pacient vyberie k zubárovi, ľahko sa môže stať, že ho lekár neošetrí kvôli iným objednaným pacientom. Navyše, niektoré veci vieme vyriešiť telefonicky," priblížil Moravčík.

Preventívna prehliadka

Pripomenul, že pacienti majú aj tento rok nárok na bezplatnú preventívnu zubnú prehliadku, aj keď ju neabsolvovali minulý rok. Dôvodom je pretrvávajúca pandémia a snaha zubárov predísť tlaku pacientov na preventívne prehliadky na konci roka. "Preventívna prehliadka nie je len o kontrole zubov, lekár pozerá celkovú štruktúru ústenej dutiny, ďasná či uzliny a podľa toho stanoví terapeutický plán. Prosím však pacientov, aby nechodili k zubárovi, ak majú príznaky ochorenia," zdôraznil Moravčík.

Centrá akútnej zubnolekárskej starostlivosti

Zriadenie centier akútnej zubnolekárskej starostlivosti, ktoré budú garantované štátom, je nevyhnutné. Centrá by sprístupnili zdravotnú starostlivosť najmä pre rizikových pacientov, hendikepovaných či pre ťažko ošetriteľné deti. Vo štvrtok na to upozornil prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík.

SKZL navrhuje, aby na úrovni univerzitných nemocníc boli zriadené centrá akútnej zubnolekárskej starostlivosti vyššieho stupňa. V nich by mali byť ošetrované akútne stavy, akútne infekčné ochorenia, hendikepovaní a ťažko ošetriteľné deti. "Nie je vhodné, aby sa to robilo na ambulanciách, na takéto výkony je potrebný skúsený zubár či vytvorenie zázemia," vysvetlil Moravčík.

Na úrovni fakultných nemocníc SKZL navrhuje zriadenie centier akútnej zubnolekárskej starostlivosti nižšieho stupňa, kde by mali byť ošetrované akútne stavy a akútne infekčné ochorenia. "Uľahčilo by to aj situáciu hospitalizovaných pacientov v nemocniciach. Často sa stáva, že pacientov prepustia z nemocníc na jeden deň a musia ísť k svojmu zubárovi. Takto by to mali vyriešené za 20 minút v nemocnici," priblížil Moravčík. Podľa SKZL pandémia ochorenia Covid-19 opäť ukázala potrebu riešenia predovšetkým ošetrenia pacientov s akútnym infekčným ochorením.

Centrá by podľa jeho slov zabezpečili dostupnosť, kvalitu a bezpečnosť zdravotnej starostlivosti. "Tento návrh sme predložili aj ministrovi zdravotníctva," dodal Moravčík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok