NATO má sily v pohotovosti. Do Estónska prišli stíhačky, počet vojakov by navýšilo aj Rumunsko

TA3 TASR
27.1.2022 07:08

Šesť amerických stíhačiek typu F-15 pristálo v stredu na leteckej základni v Estónsku, aby tam v čase vyhrotenej situácie medzi Ruskom a Ukrajinou posilnili tzv. východné krídlo Severoatlantickej aliancie. Bukurešť rokuje s Washingtonom a Parížom o možnostiach zvýšenia počtu francúzskych a amerických vojakov v Rumunsku.

Stíhačky majú ostať v Estónsku týždeň a pol, uvádza agentúra Reuters. "Šesť stíhačiek bude nasadených do konca budúceho týždňa," povedal hovorca leteckej základne Ämari na severozápade Estónska. Veliteľstvo letectva NATO uviedlo, že tieto stíhačky v Estónsku posilnia misiu Aliancie zaisťujúcu protivzdušnú obranu Pobaltia.

Spoliehajú sa na NATO

NATO zároveň už skôr oznámilo, že vo štvrtok vyšle Dánsko na neďalekú litovskú základňu Šiauliai štyri stíhačky typu F-16. Tieto lietadlá majú podľa veliteľstva Aliancie spolupracovať s ďalšími spojeneckými krajinami v celom Pobaltí a popri protivzdušnej obrane sa tam zúčastňovať aj na leteckých manévroch.

Pobaltské krajiny Estónsko, Litva a Lotyšsko, ktoré boli v minulosti súčasťou Sovietskeho zväzu, avšak teraz sú členmi NATO a EÚ, nedisponujú vlastnými stíhačkami a pri ochrane svojho vzdušného priestoru sa spoliehajú na NATO, pripomína Reuters.

Rusko hovorí o "hystérii"

NATO v pondelok informovalo, že svoje sily uvádza do pohotovosti a východnú Európu posilňuje loďami a stíhačkami, avšak o nasadení amerických stíhačiek v Estónsku sa vtedy nezmienilo. Rusko tento krok Aliancie, vyvolaný hromadením ruských vojakov pri hraniciach s Ukrajinou, odsúdilo ako "hystériu" Západu.

Rusko zhromaždilo v ostatnom čase pri svojich hraniciach s Ukrajinou približne 100.000 vojakov. Západ to považuje za prípravu na potenciálnu inváziu na Ukrajinu, čo Moskva odmieta. Spojené štáty a ich spojenci však Rusku pohrozili, že ak na Ukrajinu zaútočí, zavedú proti nemu tvrdé sankcie.

Posilniť obranu chce aj Rumunsko

"Neustále hovorím, že sme pripravení na našom území umožniť spojencom z NATO zvýšenie ich vojenskej prítomnosti," povedal rumunský prezident Klaus Iohannis.  Dodal, že "Rumunsko je v kontakte s oboma spojencami za účelom vytvorenia konkrétnych spôsobov, ako to zrealizovať".

Iohannisove slová prišli po stretnutí rumunskej Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť, ktorá sa zaoberala otázkami bezpečnosti v súvislosti s hromadením ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach. Kľúčom k deeskalácii napätia sú podľa rumunského prezidenta diplomatické rozhovory. Dodal, že rada v stredu zhodnotila potenciálny vplyv konfliktu na podniky a energetický a bankový sektor. Témou bol tiež možný prílev utečencov z Ukrajiny, s ktorou má Rumunsko spoločnú 600-kilometrovú hranicu.

Ako pripomína Reuters, v Rumunsku sa nachádza mnohonárodnostná jednotka NATO o veľkosti takmer 4000 vojakov. USA však majú v Rumunsku a Bulharsku svoje sily umiestnené aj na samostatných základniach. "Súčasná kríza opäť dokazuje, že konsolidácia spojeneckej prítomnosti na východnom krídle vrátane našej krajiny je veľmi dôležitá," uzavrel Iohannis.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok