Múdri ľudia sa na ochorenie najlepšie pripravia očkovaním, uviedol exminister Krajčí

TA3
26.1.2022 21:22

Predseda vlády sa stále nevzdal myšlienky na povinné očkovanie. Zároveň však verejnosti predstavil prevratný a doteraz neslýchaný spôsob boja s pandémiou. Po novom necháme vlnu omikron jednoducho odznieť. Omikron pritom u nás znieť len začína a v neznesiteľný hluk sa môže zmeniť už o pár dní.

td_9.jpg
TA3

Prevzal predseda vlády kompletne spôsob rozmýšľania svojho straníckeho šéfa, ktorý tvrdí, že nás všetkých omikron aj tak „zaočkuje“? Rezignovala vláda na aktívne opatrenia proti rastúcej vlne pandémie a spolieha sa už len na očkovanie? Hosťami v dnešnej relácii Téma dňa boli Marek Krajčí (OĽANO), poslanec NR SR, bývalý minister zdravotníctva, Richard Raši (Hlas-SD), nezaradený poslanec NR SR, bývalý minister zdravotníctva, Anna Záborská (OĽANO, KÚ), poslankyňa NR SR, lekárka a Vladimír Baláž (Smer-SD), poslanec NR SR, prednosta kliniky.

Povinné očkovanie je možné

Povinné očkovanie proti koronavírusu je možné. Vyplýva to z právnej analýzy, ktorú dalo vypracovať ministerstvo zdravotníctva. Počas vlny omikron ale k nemu nepristúpime. Vrchol pandémie podľa matematikov zrejme dosiahneme už v polovici februára. Za utorok pritom pribudol nový rekord, takmer 14-tisíc pozitívnych prípadov.

Po dvoch týždňoch sme sa dočkali. Právna analýza o povinnom očkovaní je zverejnená. Benefity podľa nej prevyšujú negatíva. Zavedenie povinného očkovania je v súlade s našou ústavou a dokonca je možné to spraviť štyrmi spôsobmi. To však neznamená, že sa u nás povinné očkovanie proti koronavírusu naozaj zavedie. 

Exminister zdravotníctva Krajčí konštatoval, že s omikronom sa pravdepodobne stretne každý druhý človek, ale zároveň sa predpokladá, že nemocnice nebudú kolabovať. 

Záborská povedala, že si nemyslí, že Heger sa takto rozhodol len na základe právnej analýzy. "Prístup v jednotlivých krajinách je rôzny. Ja predpokladám, že ak by táto vlna prešla do dramatického priebehu, tak nebudeme čakať, kým príde ďalšia a rozhodneme sa očkovať aspoň tie najrizikovejšie skupiny," uviedla Anna Záborská. 

Raši potvrdil, že v strane Hlas-SD sú proti povinnému očkovaniu. Omikron sa podľa neho síce rýchlo šíri, ale počty pacientov v nemocniciach naďalej klesajú. Obáva sa, že pri nariadení povinného očkovania vypadne veľké množstvo ľudí z kritickej infraštruktúry. 

Vladimír Baláž si myslí, že vyjadrenie Hegera bolo "kostrbaté", pretože téma povinného očkovania je v súčasnosti spolitizovaná. Pri prípadnom zavedení očkovania sa podľa neho treba zamyslieť, či benefit prevažuje nad rizikom. "Som za dobrovoľné očkovanie, som za edukáciu obyvateľov," dodal. 

S vírusom sa musíme naučiť žiť

Krajčí si myslí, že očkovanie súčasnú vlnu neovplyvní. "My sa musíme s tým vírusom naučiť žiť, dobre urobili tí, ktorí nečakali a dali sa zaočkovať," uviedol. "Múdri ľudia sa na ochorenie, na ktoré môžu zomrieť, pripravia najlepšie očkovaním," dodal. 

"Múdri ľudia sa nie len zaočkovali, ale múdri ľudia sa budú aj naďalej očkovať. Ja vyzývam všetkých ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní, aby sa zaočkovať dali," súhlasila s Krajčím Záborská. 

Poslanec Smeru by nesprísňoval pravidlá

Vladimír Baláž si myslí, že v boji proti pandémii sa urobilo veľa chýb a celkovo nie sme pripravení. Poslanec Smeru by už nesprísňoval pravidlá, ale zároveň by bol opatrný. "Treba držať ten odstup a treba nosiť rúška." Richard Raši by nesúhlasil ani s tým, že by si nezaočkovaní ľudia s ťažkým priebehom covidu prispievali na svoju liečbu. 

Krajčí si myslí, že o finančnej spoluúčasti pri liečbe ťažkého priebehu ochorenia Covid-19 u nezaočkovaných ľudí by sa mala viesť diskusia a nie je to pre neho úplne uzavretá záležitosť. Záborská súhlasila s Krajčím, že diskusia nie je uzavretá. Prednosta urologickej kliniky Baláž nesúhlasí s odmenami za očkovanie. Finančnú spoluúčasť pri liečbe si nevie predstaviť.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok