Sankcie priamo na Putina, jeho rodinu či priateľov. USA a Británia zvažujú možnosti

TA3
26.1.2022 19:09

Americký prezident Joe Biden zváži uvalenie sankcií priamo na Vladimira Putina, ak Rusko napadne Ukrajinu. Na jej územie medzitým už tretí vojenský špeciál doviezol ďalšie vybavenie a muníciu. Okrem iného aj 300 odpaľovacích zariadení či protitankové riadené strely.

Spojené štáty a ich európski spojenci zvažujú spôsoby, ako potrestať Vladmira Putina, ak nariadi inváziu ruských vojsk na Ukrajinu. Západ si bude vyberať zo širokej škály sankcií od plošných opatrení až po osobný postih. Podľa agentúry AP by spojenci mohli odrezať Rusko od amerických dolárov alebo medzinárodného bankovníctva.

V hre je aj uvalenie sankcií na oligarchov z Putinovho okolia a ich banky, prezidentových príbuzných či na bývalú ruskú gymnastku Alinu Kabajevovú, ktorá je považovaná za Putinovu priateľku.Sankcie uvalené priamo na Vladimira Putina zvažuje v prípade invázie aj Británia. Londýn už teraz poskytuje Ukrajine zbrane e ekonomickú podporu.

Uvalenie sankcií na Putina by bolo podľa Kremľa politicky deštruktívne a ukrajinskú krízu by to len prehĺbilo. Západ sa naďalej snaží o diplomatické riešenie. Američania pošlú Moskve písomné odpovede na jej návrhy a požiadavky. 

Jednou z nich je bezpečnostná garancia, že NATO neprijme Ukrajinu za svojho člena. S touto požiadavkou však nesúhlasí Západ ani Kyjev. Niektorí analytici sa domnievajú, že prípadný konflikt by bol najvážnejším v Európe od skončenia druhej svetovej vojny.

Popri tom, ako Veľká Británia a Spojené štáty posielajú na Ukrajinu vojenskú pomoc, Rusko demonštruje svoju silu námorným cvičením v Čiernom mori a v Arktíde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok