V zásobovaní nám chýba 12-tisíc vodičov. Prepravcovia tvrdia, že na omikron sú pripravení

TA3
26.1.2022 11:42

Na Slovensku chýba približne 12-tisíc vodičov. Podľa odborníkov to už čoskoro môžeme pocítiť na problémoch so zásobovaním. Viac nám o aktuálnej situácii povedal Pavol Piešťanský, prezident Združenia cestných dopravcov Slovenskej republiky.

kamión zásobovanie logistika 1140 px (SITA/Marián Peiger)
SITA/Marián Peiger

Drahá pracovná sila a nízke platy

Aktuálne chýba približne 12-tisíc vodičov a približne 2-tisíc vodičov autobusov. Príčin je podľa Piešťanského viac, ale dajú sa rozdeliť do troch oblastí. "Prvá vec je, že dlhodobo nevychovávame vodičov. V tomto momente vychovávame asi 10 percent z toho, čo reálne potrebujeme," poznamenal.

Ďalším problémom je podľa Piešťanského veľmi drahá pracovná sila v porovnaní s krajinami Európskej únie. "Tretia vec je, že finančné ohodnotenie, ktoré majú naši vodiči, je v západnej Európe vyššie," povedal s tým, že kamionistom v posledných mesiacoch platy výrazne zvyšujú. "Vodiči na vnútroštátnych prepravách zarobia 1100 až 1500 eur v čistom, vodiči, ktorí jazdia Európsku úniu od 1600 do 2300, 2400 eur v čistom," ozrejmil prezident Združenia cestných dopravcov.

Posila zo zahraničia

V Británii sú v súvislosti s chýbajúcimi vodičmi v niektorých obchodoch prázdne regále. Aké vážne je to u nás? Piešťanský si myslí, že na Slovensku v nasledujúcich mesiacoch situácia taká vážna nie je. "Počkajme si, kým príde veľká noc, marec býva veľmi silný, čo sa týka dopravy," skonštatoval.

Slovenské firmy môžu prijímať aj vodičov zo zahraničia. Proces ich zamestnávania je však zdĺhavý a môže trvať aj pol roka. "Väčšina krajín okolo nás dokáže prijať zahraničného vodiča do dvoch, troch týždňov." Združeniu cestných dopravcov sa podarilo vybaviť národné víza, vďaka ktorým k nám prídu vodiči z Ukrajiny, Bieloruska či zo Srbska. "Veríme, že to pomôže zvládnuť najbližšie roky," vyjadril sa.

Opatrenia vo štvrtej vlne

V súvislosti s omikronovou vlnou už dopravcovia nastavili systémy vo firmách tak, aby sa vodiči počas práce neinfikovali. Piešťanský však priznal, že vodiči sa infikujú doma a následne ostávajú v karanténe. "Chytia omikron od detí, alebo ani nechytia, ale musia byť v izolácii," povedal s tým, že dopravcovia vítajú skrátenie karantény a izolácie na 5 dní.

"Veríme tomu, že my sme ako dopravcovia na omikron nachystaní po tých dvoch, troch, štyroch vlnách, ktoré už boli. Stratili sme tam však mnoho vodičov, ktorí neboli ochotní chodiť sa testovať a neboli ochotní sa očkovať," ozrejmil. Piešťanský skonštatoval, že každá vlna im zobrala pomerne veľa vodičov, keďže práca pre nich prestala byť atraktívna. Zaočkovaných je podľa interných štatistík medzi 50, 60 percent vodičov a stále rastie.

Celé štúdio TA3 si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok