Na Slovensku zomrelo v priemere viac ľudí. Najčastejšími príčinami úmrtí boli choroby obehovej sústavy

TA3 TASR
26.1.2022 10:34

V decembri zomrelo predbežne na Slovensku 7500 osôb. Je to takmer o 43 viac, ako bol priemer počas predošlých piatich rokov. Za celý rok 2021 počet zomretých na Slovensku podľa predbežných údajov dosiahol 73.100 osôb.

Nadúmrtnosť sa v predchádzajúcom mesiaci na Slovensku pohybovala od 19 po 56 percent v rámci regiónov. Zvyšovalo ju aj ochorenie Covid-19, ktoré bolo druhou najčastejšou príčinou úmrtí v SR. Vyšší počet zomretých sa podľa predbežných dát prejavil v decembri najvýraznejšie u starších ľudí vo veku od 65 do 74 rokov, keď zomrelo o 63 percent osôb viac oproti päťročnému priemeru. V stredu o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najčastejšími príčinami úmrtí na Slovensku boli počas uplynulého decembra choroby obehovej sústavy. Tie tvorili 36 percent úmrtí z celkového počtu 7500. Na tieto choroby zomrelo v decembri tiež o niečo viac ľudí ako v porovnateľnom období v predošlých piatich rokoch, dlhodobo je to najčastejšia príčina úmrtí v SR. V stredu o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok