Macron a Scholz varovali Rusko pred napadnutím Ukrajiny. Zdôraznili, že sú jednotní v otázke deeskalácie konfliktu

TA3 TASR
25.1.2022 20:27

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz počas utorňajšieho stretnutia v Berlíne spoločne varovali Rusko pred vážnymi následkami v prípade útoku na Ukrajinu. Obaja podľa agentúry AFP zdôraznili, že Paríž a Berlín sú jednotní v otázke nevyhnutnosti deeskalácie konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom.

.
TASR/AP

"Ak dôjde k útoku, bude nasledovať odveta. A cena, ktorú (Rusko) zaplatí, bude veľmi vysoká," povedal Macron. "V piatok ráno budem mať telefonický rozhovor s ruským prezidentom," avizoval zároveň Macron. Od rozhovoru očakáva objasnenie stratégie Ruska ohľadom Ukrajiny.

Scholz uviedol, že situácia v oblasti ukrajinsko-ruských hraníc je veľmi vážna. "Je tam rozmiestnených mnoho vojakov. Preto je nevyhnutné urobiť všetko pre to, aby sa situácia vyvinula inak, než sa v súčasnosti obávame," povedal nemecký kancelár podľa agentúry DPA.

"Aj od Ruska očakávame jednoznačné kroky smerom k deeskalácii situácie. Zhodli sme sa, že vojenská agresia Ruska by mala vážne následky," dodal. Kyjev a Západ v posledných týždňoch obviňujú Rusko z hromadenia desiatok tisíc vojakov v blízkosti ukrajinskej hranice, pričom to vnímajú ako prípravy na možnú inváziu či pokus o destabilizáciu situácie na Ukrajine. Mnohí analytici sa však domnievajú, že Rusko sa iba usiluje vyvolať obavy a prinútiť tak členské štáty NATO, aby pristúpili na požiadavky nových bezpečnostných záruk.

Témou rokovaní medzi Macronom a Scholzom bolo i polročné francúzske predsedníctvo v Rade EÚ a ročné nemecké predsedníctvo v skupine G7. V stredu sa v Paríži uskutoční rokovanie v tzv. normandskom formáte medzi vysokopostavenými predstaviteľmi Nemecka, Ruska, Francúzska a Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok