Žena sa zúčastňovala online stretnutí Jehovových svedkov v Rusku. Odsúdili ju na šesť rokov väzenia

TA3 TASR
25.1.2022 20:00

Súd v juhoruskom meste Astrachaň odsúdil 56-ročnú ženu na šesť rokov väzenia za účasť na on-line zhromaždeniach prívržencov náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia a za zhromažďovanie finančných prostriedkov na podporu jej aktivít.

súd kladivko spravodlivosť
TA3

Súd sa stotožnil so stanoviskom prokuratúry, ktorá pre ženu žiadala šesť rokov väzenia. Podľa vyšetrovateľov sa žena "zúčastňovala na virtuálnych stretnutiach prostredníctvom videokonferencií, pričom používala opatrenia na utajenie" svojich aktivít. Okrem toho "kontrolovala tok darov a zostavovala finančné správy" miestnej spoločnosti Jehovových svedkov.

Web Meduza.io pripomenul, že súd na Kamčatke pred niekoľkými dňami zrušil rozsudok nad tromi členmi Jehovových svedkov odsúdenými za účasť na "aktivitách extrémistickej organizácie". Meduza.io v tejto súvislosti pripomenula, že koncom októbra 2021 plénum ruského najvyššieho súdu rozhodlo, že stretnutia a náboženské obrady Jehovových svedkov nemožno považovať za extrémistické aktivity.

V uznesení súdu sa špecifikuje, že za účasť na činnosti extrémistickej organizácie sa považujú napríklad "rozhovory" zamerané na propagáciu činnosti zakázanej organizácie, priama účasť na prebiehajúcich akciách a podobne. Prenasledovanie Jehovových svedkov sa v Rusku začalo v roku 2017 po rozhodnutí najvyššieho súdu, ktorým bola táto organizácia uznaná za extrémistickú.

Odvtedy sa proti jej stúpencom pravidelne vedú trestné a súdne konania, v ich domoch sa vykonávajú policajné prehliadky a ľudskoprávni aktivisti hlásia i prípady zlého zaobchádzania s vyšetrovanými.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok