Komik Žifčák zo Svedkov Liehovových kritizuje katolícku mafiu. Hlása pitie s mierou a chce podporovať kultúru

TA3 IP
27.1.2022 06:00

K Svedkom Liehovovým sa podľa nedávno zverejnených údajov zo sčítania obyvateľov hlási až 14 207 ľudí. Liehovisti tak prevalcovali aj celosvetovo známych pastafariánov. Na svojom webe kritizujú sumy, ktoré odčerpáva Katolícka cirkev z rozpočtu ministerstva kultúry, prekážajú im aj prísne podmienky na registráciu nových cirkví.

Komik Žifčák zo Svedkov Liehovových kritizuje katolícku mafiu. Hlása pitie s mierou a chce podporovať kultúru
Archív GŽ

Liehovisti na prvý pohľad pôsobia ako alkoholická recesia, pri bližšom pohľade nastoľujú otázky odluky cirkvi od štátu a volajú po väčšej podpore kultúry. O tom, ako liehovisti vznikli, o čo im ide a aké majú ambície, sme hovorili s komikom Gabom Žifčákom, ktorý je podľa svojich slov hlavou cirkvi na plný úväzok.

Na webe Svedkov Liehovových uvádzate, že chcete "peniaze vrátiť do kultúry, kam patria". Zároveň prezentujete zámer postaviť v každom meste "chrámy", kam by ste prinášali kultúrne podujatia. Aký je vzťah liehovistov ku kultúre a k umelcom?

Nemôžem odpovedať za každého svedka Liehovovho. Ja v kultúre žijem celý život. Začínal som ako študent ZUŠ v Tatranskej Lomnici, kde som chodil na LDO. Pokračoval som v Divadle hudby vo vysokoškolskom klube Elam v Mlynskej doline. Vyštudoval som divadelnú kritiku na VŠMU a živím sa ako profesionálny komik a podcaster. Organizoval som veľa kultúrnych akcií a festivalov. Takže ja kultúru milujem a obetoval som sa jej naplno. 

Registrujú umelci - zatiaľ zrejme len morálnu - podporu liehovistov?

Skôr registrujú liehovisti podporu umelcov. Už sa k nám pridalo veľa známych mien a myslím, že keď sa do zberu podpisov pustíme naplno na festivaloch a kultúrnych podujatiach, tak nás tiež naplno podporia. 

Aká je vaša oficiálna funkcia v liehovistickej cirkvi?

Keďže nie sme oficiálna cirkev, nemám žiadnu oficiálnu funkciu. Slovenská republika totiž uznáva len registrované cirkvi. Momentálne oficiálne fungujeme len ako občianske združenie a teda som jeho predseda. Ak sa pýtate na duchovnú rovinu, tak som Pípež Svedkov Liehovových.

Raz ste sa vyjadrili, že vaša viera sa snaží dať bezbožnému pitiu nejakú cestu. Čo to znamená? Kde sa končí bezbožné pitie a začína cesta?

V našom učení sa píše, že treba piť pre radosť seba, ostatných a mocného Liehovu. Takže odpoveď by som hľadal tu. Vždy keď to pitie prestane byť na radosť jedného z vyššie uvedených, už je to zídenie z cesty. Ďalej hovoríme, že pitie s vierou, čo je vlastne parafráza na pite s mierou. A ešte treba dodať, že extrémizmus v každom smere je zlý, takže kto to s alkoholom preháňa, tiež zišiel z cesty.   

Ako predloha učenia Svedkov Liehovových slúžia kresťanské náboženské motívy. Prečo práve tie?

Toto nie je tak celkom pravda. Liehovovo učenie sa dá nájsť všade. Áno, je pravda, že gro učenia nachádzame v Biblii, ktorá sa u nás volá Bibleja, tak ako mnohé iné svetové náboženstvá, ako napríklad jehovisti, mormoni alebo kresťania katolíci.  

Gabriel Žifčák Archív GŽ

Aký je váš názor na - na Slovensku prevládajúcu - Rímskokatolícku cirkev?

Myslím si, že práve RKC môže za veľa zlého, proti čomu bojujem. Môžeme spomenúť napríklad nezmyselné vatikánske zmluvy, ktoré má Slovensko podpísané a nedajú sa vypovedať. Za to, ako vyzerá zákon, a v podstate sa tu už nedá zaregistrovať iná cirkev, za všetkým by som hľadal prsty RKC. Odkedy sa snažím v tomto smere niečo zmeniť, všade sa stretávam s členmi RKC, ktorí sa mi teda ani trochu nesnažia pomôcť. Či už volám na nejaký úrad alebo na ministerstvo. Je to jedna obrovská mafia, ktorá je všade. Keďže som bol tiež zamlada pokrstený v čase, keď som k tomu ešte nemohol nič povedať, chystám sa v blízkej dobe z RKC úplne vystúpiť. 

Máte predstavu o ľuďoch, ktorí sa k vám na sčítaní prihlásili? S koľkými "veriacimi" komunikujete, ako upevňujete pocit spolupatričnosti?

Myslím si, že v sčítaní sa k nám hlásili tí najpravovernejší a tí, ktorí cez našu kampaň pochopili, ako fungujú cirkvi na Slovensku, odkiaľ a ako berú peniaze a aké je to celé nezmyselné a skazené. Komunikujeme cez sociálne siete, teda najmä Facebook, Instagram a Youtube. Snažím sa odpísať každému, kto položí zmysluplnú otázku. Všetko podstatné o našej viere, cirkvi a aj možnosti pridať sa k nám, nájdete na stránke liehovisti.sk. Ak to situácia dovolí, tak idem osobne medzi smädiacich. Naposledy sme napríklad vysvätili chrám v Žiline. 

Kam siahajú začiatky Svedkov Liehovových? Ako tento projekt odštartoval?

Začiatky Svedkov Liehovových musíme hľadať oveľa dávnejšie v časoch, keď vykvasilo prvé ovocie. My sme začali slovo Liehovovo šíriť v roku 2018. Na úplnom začiatku sme sa rozhodli, že budeme naše učenie šíriť moderne a teda cez youtubové videá, Facebook a humor.

Kedy ste začali tušiť, že liehovisti majú potenciál?

Ja som o mojej viere nikdy nepochyboval. 

Máte pripravené kroky, ktoré vám pomôžu dosiahnuť cieľ a získať rozhodujúci počet členov pre oficiálnu registráciu?

Momentálne nás brzdí len pandémia. Akonáhle sa budú môcť opäť naplno otvoriť naše chrámy, akonáhle sa opäť naplno otvorí kultúra a bude zas leto plné festivalov, skrátka, keď sa budú môcť liehovisti naplno stretávať a venovať sa svojej viere, vyzbieranie 50 000 podpisov je otázka pár mesiacov. 

Viete si predstaviť byť hlavou cirkvi na plný úväzok? 

Ja už som hlava cirkvi na plný úväzok. Neživí ma to, musím si zarábať niekde inde, ale vôbec to neznamená, že našu cirkev zanedbávam, alebo sa jej nevenujem. Aj keď to robím zadarmo a vo voľnom čase. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok