Situácia na Ukrajine je veľmi vážna, oznámil Naď. Zásadne môže ovplyvniť aj Slovensko

TA3 TASR
25.1.2022 15:22

Situácia na ukrajinsko-ruskej hranici je veľmi vážna. Oznámil to po rokovaní bezpečnostnej rady minister obrany Jaroslav Naď. Z hľadiska európskeho kontinentu ide podľa neho dokonca o najhoršiu situáciu od konca druhej svetovej vojny. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok verí, že sa ešte nájde diplomatické riešenie.

Bezpečnostná rada bude podľa Naďa pokračovať aj zajtra. "Čaká nás komplexný vojenský brífing, presné čísla o tom, ako to vyzerá na ukrajinsko-ruskej hranici," uviedol s tým, že je to vážne. Na hranici je podľa doterajších údajov zhromaždených okolo 130-tisíc ruských vojakov. "Evidujeme aj vojenskú techniku, ktorá nie je len obranného charakteru. Evidujeme techniku, ktorá svojím dosahom zasahuje aj na územie Slovenska," dodal.

Dopady na Slovensko môžu byť podľa neho zásadné, ako príklady uviedol migračnú vlnu, ekonomické či sociálne aspekty. Podľa Naďa má Slovensko obranné plány a prijímajú sa také opatrenia, aby zaistili obranu nášho územia.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok informoval o tom, že NATO má na stole ruské požiadavky. "Na našej strane nie je neochota rokovať s ruskou stranou," dodal však s tým, že niektoré požiadavky sú nerokovateľné a nedá sa ani očakávať, že budú akcpetované v plnom rozsahu. Korčok opätovne potvrdil, že slovenských diplomatov z Ukrajiny stiahnuť nechcú.

Obaja zároveň deklarovali, že zatiaľ nie je súčasťou žiadnych úvah prípadná prítomnosť vojsk NATO na území SR. Podotkli však, že viaceré krajiny na východnej hranici EÚ žiadajú o takúto pomoc.

Naď v tejto súvislosti opakovane odmietol špekulácie, že obranná dohoda s USA umožní voľný pohyb amerických vojakov na Slovensku. Tí, ktorí sú proti takejto dohode, podľa neho robia všetko pre znižovanie obranyschopnosti a bezpečnosti SR a jej občanov.

Mimoparlamentný Hlas-SD v reakcii vyzval oboch ministrov, aby prestali zneužívať napätú situáciu na rusko-ukrajinskej hranici na propagovanie nevýhodnej slovensko-americkej obrannej zmluvy. "Namiesto tejto propagandy očakávame, že budú informovať verejnosť, ako je slovenská vláda pripravená riešiť po prípadnom vojenskom konflikte migračnú a energetickú krízu," uviedla strana. Naď a Korčok podľa nej skrývajú svoje diplomatické zlyhanie za šírenie strachu a neistoty.

Celú tlačovú besedu si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok