Biden vulgárne vynadal novinárovi. Myslel si, že mikrofóny sú už vypnuté. Zachytili to i kamery

TA3 ČTK hm
25.1.2022 11:32

Americký prezident Joe Biden predniesol v pondelok popoludní do zapnutého mikrofónu vulgarizmus na adresu novinára z televíznej stanice Fox News. Či Biden vedel, že je mikrofón pred ním stále zapnutý, nie je jasné, ale inkriminovaný moment zachytili kamery. Biely dom sa k veci nevyjadril. Žurnalista neskôr uviedol, že mu prezident po incidente osobne zatelefonoval.

Biden vulgárne vynadal novinárovi:
TASR/AP

Prezidentova vulgárna poznámka zaznela vo chvíli, keď reportéri vykrikovali otázky pri odchode z miestnosti Bieleho domu po zasadaní rady pre hospodársku súťaž, popisuje stanica CNN. Spravodaj Fox News Peter Doocy sa pritom Bidena opýtal: "Myslíte si, že inflácia je pred priebežnými voľbami politickou príťažou?"

"To je veľký prínos - vyššia inflácia," zamumlal sarkasticky prezident a dodal: "To je ale hlúpy sku****yn."

Doocy neskôr uviedol, že on sám prezidenta nepočul, jeho slová mu tlmočili kolegovia. Biden mu podľa neho asi o hodinu neskôr zavolal a povedal: "Nie je to nič osobného, kamarát." Na otázku, či sa hlava štátu ospravedlnila, Doocy uviedol, že šéf Bieleho domu "vyčistil vzduch". "A ja to oceňujem. Bol to milý telefonát," popísal reportér.

Televízia Fox News je všeobecne naklonená republikánom a Doocy je podľa CBS News známy svojím bojovným postojom k tlačovým konferenciám v Bielom dome, kde často tlačí na Bidenovu hovorkyňu Jen Psakiovú i na demokratického prezidenta ohľadom tém ako je inflácia, imigrácia alebo kriminalita. V pýtaní sa nečakaných otázok chce pokračovať, čo podľa svojich slov povedal aj Bidenovi. Ten na to vraj reagoval kladne.

Podľa stanice CNN pôsobí americký prezident v posledných dňoch pri ťažkých otázkach frustrovane. Príčinou sú dve veľké krízy, s ktorými sa teraz jeho administratíva stretá: riešenie inflácie a napätá situácia okolo Ukrajiny, uviedla stanica. Napríklad na otázku inej reportérky Fox News Jacqui Heinrichovej, prečo čaká na prvý krok ruského prezidenta Vladimira Putina v situácii okolo Ukrajiny, odpovedal potichu: "Aká hlúpa otázka."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok