Rezort diplomacie v Kanade sa stal terčom útoku hackerov, niektoré služby stále nefungujú

TA3 TASR
25.1.2022 09:21

Kanadské ministerstvo zahraničných vecí sa v priebehu minulého týždňa stalo terčom kybernetického útoku zo strany hackerov a niektoré služby stále nefungujú, uviedli v pondelok miestni predstavitelia.

klávesnica hacker počítač 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Informovala o tom agentúra Reuters. Tamojšie úrady to oznámili bez toho, aby uviedli, kto je podľa nich za útok na rezort diplomacie zodpovedný. Incident odhalili ešte minulú stredu - deň predtým, než kanadské tajné služby upozornili, aby operátori kritickej infraštruktúry posilnili obranu voči možným hrozbám zo strany Ruska.

Podľa úradov neexistujú náznaky, že by mal kybernetický útok dosah aj na ďalšie ministerstvá. Úrady neuviedli, či by za útok mohla byť zodpovedná ruská strana, píše Reuters.

 Kanada zaujala tvrdý postoj k zhromažďovaniu ruských vojakov na hraniciach s Ukrajinou. Ottawa len zriedka hovorí o hackerských útokoch na svoj systém, podotýka Reuters. V roku 2011 miestni predstavitelia uviedli, že "vysoko rafinovaný aktér sponzorovaný čínskym štátom" podnikol útok na systém významného výskumného orgánu krajiny. Peking to odmietol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok