Vláda hľadá zdroje, odborári ustúpia

TA3, TASR, SITA
29.11.2012 21:50

Ani dnešné trojhodinové rokovania na úrade vlády nepriniesli dohodu školských odborárov s premiérom Robertom Ficom a ministrami financií a školstva Petrom Kažimírom a Dušanom Čaplovičom. Na stole sú ďalšie návrhy, o ktorých budú opäť rokovať pravdepodobne v pondelok.

Premiér ešte podľa Ondeka plánuje zvolať zástupcov vyšších územných celkov a Združenia miest a obcí Slovenska, aby hovorili o možnosti hľadania ďalších peňazí pre navýšenie platov zamestnancov školstva. Ponuka zatiaľ nie je spojená s prepúšťaním, dodal. Hovorkyňa premiéra Beatrice Hudáková potvrdila, že na stole sú ďalšie návrhy. "Vláda si vyžiadala priestor na ich vyčíslenie a dopady, ktoré chce realizovať aj v spolupráci so samosprávami. Keď budeme mať v rukách presné dáta, vláda opäť spolu s odborármi zasadne za rokovací stôl," doplnila.

"Nehovorili sme o percentách, tá ponuka ostala, ktorá bola, to znamená päť a hľadajú sa ďalšie možnosti navýšenia financií v rámci samotného rezortu ministerstva školstva," povedal po návrate z úradu vlády Ondek. Odborári naďalej požadujú desaťpercentné zvýšenie platov. Momentálne pokračuje rokovanie mimoriadnej rady odborov, ktorá rozhodne, či je možné prijať určité ústupky.

Štrajk je stále prerušený a je možné v ňom pokračovať, pripomenul šéf odborov. Pokiaľ by nedošlo k dohode do Vianoc, podľa Ondeka pripadajú do úvahy aj ich aktivity v roku 2013. Nevylúčil ani bojkot maturít, prijímačiek na vysoké školy či monitoru na základných školách. "Ja sa nevyhrážam, ale hovorím o možnostiach, o víziách, ktoré môžu existovať," dodal Ondek s tým, že nie je zástanca štrajku, ale vyjednávania.

Odborári ustúpia

Školskí odborári sú ochotní ustúpiť zo svojej pôvodnej požiadavky a rokovať s vládou aj o nižšom ako desaťpercentnom zvýšení platov školských zamestnancov. „Samozrejme, že sme si nechali otvorené dvierka. O tom čísle by som nechcel teraz hovoriť, lebo o tom ešte nevie druhá strana, tým myslím vládna strana, ani minister školstva. Chcem, aby sa to dozvedel na rokovaniach,“ povedal po dnešnom rokovaní mimoriadnej rady školského odborového zväzu v Bratislave jeho líder Pavel Ondek. Vládu chcú o tomto čísle odborári informovať v pondelok (3.12.).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok