Guterres odsúdil prevrat v Burkine Faso. Pučistov vyzval na zloženie zbraní

TA3 TASR
25.1.2022 08:31

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok dôrazne odsúdil prevrat v Burkine Faso, kde moc prevzala vojenská junta. Pučistov zároveň vyzval, aby zložili zbrane.

Guterres odsúdil prevrat v Burkine Faso. Pučistov vyzval na zloženie zbraní
TASR/AP

Odsudzujúc "akýkoľvek pokus o prevzatie vlády prostredníctvom sily", šéf OSN vyzval lídrov vojenskej junty, aby "zaistili ochranu a fyzickú integritu" demokraticky zvoleného prezidenta Rocha Christiana Kaborého. Guterres dodal, že situáciu v tejto africkej krajine sleduje s "hlbokým znepokojením". Všetkých aktérov zároveň žiada, aby zachovali zdržanlivosť a dali prednosť dialógu, píše agentúra AFP.

"Organizácia Spojených národov opätovne potvrdzuje svoj záväzok chrániť ústavný poriadok a vyjadruje podporu ľudu v Burkine Faso v jeho úsilí nájsť riešenia mnohostranných problémov, ktorým krajina čelí," píše sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil hovorca OSN Stéphane Dujarric. Pučisti podľa posledných informácií zadržali demokraticky zvoleného prezidenta Kaborého. Jeho "okamžité prepustenie" už žiadali Spojené štáty i EÚ.

Vojaci počas vystúpenia v televízii takisto oznámili, že rozpustili vládu i parlament, pozastavili platnosť ústavy a uzavreli hranice. Prisľúbili, že sa "v rozumnom čase" vrátia k dodržiavaniu ústavného poriadku. Kaborého vládna strana predtým informovala, že prezident prežil pokus o atentát. To, kde sa momentálne nachádza, nie je známe.

Na viacerých armádnych základniach v Burkine Faso došlo v nedeľu ráno k vojenským vzburám, ktoré sprevádzala streľba. Vzbúrenci žiadali, aby im vláda poskytla viac prostriedkov na boj s militantnými džihádistami, ktorí podnikajú opakované útoky na príslušníkov miestnych bezpečnostných síl. V noci na pondelok sa ozývala streľba v okolí súkromnej rezidencie prezidenta krajiny v hlavnom meste Ouagadougou.

Burkina Faso od roku 2015 zvádza boje s džihádistami, ktorí do jej severných regiónov začali prenikať z Mali a Nigeru. Ide o ozbrojencov napojených na teroristické organizácie al-Káida a Islamský štát. Ich útoky si vyžiadali už približne 2-tisíc obetí, zatiaľ čo zhruba 1,5 milióna ľudí utieklo zo svojich domovov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok