Opozícia chce zmeniť novelu zákona o dani z príjmov

TA3
29.11.2012 21:23

Opozičné strany pripravili k návrhu novely zákona o dani z príjmov, na základe ktorej sa majú firmám a niektorým zamestnancom zvýšiť od budúceho roka dane, viaceré pozmeňujúce návrhy.

Opozícia chce zmeniť novelu zákona o dani z príjmov

Diskusiou o zmenách v daňovom systéme ukončili poslanci tretí rokovací deň 11. schôdze parlamentu, pričom v rozprave budú pokračovať v piatok ráno a v posledný pracovný deň v tomto týždni by zákonodarcovia mali rokovať do 15:00.

Pozmeňujúci návrh k novele zákona o dani z príjmov počas dnešného rokovania predstavil aj poslanec KDH Ján Hudacký. Ten navrhol pre fyzické osoby, ktoré majú oprávnenie na podnikateľskú činnosť v remeselnej živnosti, možnosť uplatniť si paušálne výdavky na úrovni 60 percent z úhrnu príjmov zo živnosti, najviac do výšky 7 560 eur ročne.

Zmeniť pripravenú výšku sadzieb pre právnické osoby chce aj poslanec OĽaNO Igor Matovič, podľa ktorého by vyššiu daň z príjmov mali platiť len bohaté firmy. Matovič chce preto presadiť, aby regulované firmy a banky so základom dane prevyšujúcim 30 mil. eur platili 39-percentnú daň z príjmov. Pre ostatné firmy by tak ako doteraz platila 19-percentná sadzba dane z príjmov.

Dodatočné úpravy v novele chce presadiť aj Smer-SD. Poslanec strany Ľubomír Petrák chce napríklad rozšíriť nárok na nezdaniteľnú časť na manželku, resp. manžela aj pre tie osoby, ktoré majú podľa zákona o sociálnom poistení pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 percent. Rovnako navrhuje aj oslobodiť príjmy obcí a vyšších územných celkov (VÚC) plynúce z predaja majetku od dane z príjmov.

Súčasťou pozmeňujúceho návrhu Ľubomíra Petráka je aj úprava lehoty na podanie daňových priznaní. Podľa jeho návrhu nebudú môcť daňovníci, ktorých lehota na podanie daňového priznania uplynie v kalendárnom roku 2013, využiť možnosť podania daňového priznania v predĺženej lehote, okrem daňovníkov, ktorých súčasťou príjmov sú aj príjmy plynúce zo zahraničia. Tento daňovník si bude môcť predĺžiť lehotu na podanie priznania najviac o tri kalendárne mesiace na základe podaného oznámenia.

Ministerstvo financií v novele zákona o dani z príjmov napríklad obmedzuje možnosť uplatnenia 40-percentných paušálnych výdavkov v maximálnej výške 5 040 eur ročne, resp. 420 eur mesačne. Rovnako rezort ruší možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností, či zvyšuje sadzby dane z príjmov pre právnické osoby na 23 percent. V prípade fyzických osôb sa bude uplatňovať 19-percentná sadzba zo základu dane do výšky 176,8-násobku platného životného minima a pri základe dane presahujúcom túto hranicu už 25-percentná sadzba dane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok