Ozbrojenci v Sýrii zaútočili na konvoj OSN, zranili rakúskych vojakov

TASR
29.11.2012 20:35

Neznámi ozbrojenci zaútočili dnes na konvoj mierových síl v blízkosti medzinárodného letiska v sýrskom hlavnom meste Damask, pričom zranili dvoch rakúskych vojakov.

Ozbrojenci v Sýrii zaútočili na konvoj OSN, zranili rakúskych vojakov
SITA

Ako informoval vo Viedni rakúsky rezort obrany, zranení pochádzajúci zo spolkových krajín Štajersko a Burgenland, utrpeli zranenia hornej končatiny, resp. ramena. Obaja sú už v bezpečí v priestoroch letiska, pričom nie sú ohrození na životoch.

Útok na rakúske modré prilby ostro odsúdili vo Viedni šéfovia rezortov zahraničných vecí i obrany, Michael Spindelegger a Norbert Darabos. "Rakúska spolková vláda urobí s OSN všetko pre to, aby bol incident v plnej miere objasnený," cituje z ich spoločného stanoviska agentúra APA. Podľa rovnakého zdroja bude Rakúsko protestovať proti ostreľovaniu konvoja na pôde Bezpečnostnej rady OSN. Aj rakúska ambasáda v Damasku dostala pokyny, aby ostro protestovala. Rezort zahraničných vecí vo Viedni si ešte dnes predvolá veľvyslanca Sýrie v Rakúsku, aby od neho žiadal vysvetlenie. Ako konštatoval Michael Spindelegger, Sýria nesie zodpovednosť za bezpečnosť rakúskych príslušníkov UNDOF a musí sa postarať o to, aby plnila svoje medzinárodné záväzky. Rakúski vojaci slúžia v jednotkách OSN na Golanských výšinách, ktoré oddeľujú Sýriu a Izrael.

Letecké spoločnosti EgyptAir a Emirates zastavili dnes lety do Sýrie. Egyptské aerolínie to zdôvodnili zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou v okolí damaského letiska, kde prebiehajú ťažké boje prebiehajú medzi povstalcami a sýrskou armádou. Dubajská spoločnosť Emirates dôvody zastavenia letov nevysvetlila, ale vyhlásila, že prioritu má bezpečnosť cestujúcich a posádky. Sýrskí povstalci dnes podľa vlastného vyjadrenia vystrelili niekoľko mínomentných striel na dráhy damaského medzinárodného letiska a zablokovali k nemu vedúcu prístupovú cestu.

Spravodajský portál BBC informoval o tom, že v Sýrii dnes nefungovali mobilné siete ani internet. Americká monitorovacia spoločnosť Renesys oznámila, že spojovacie protokoly boli nedosiahnuteľné, čo krajinu dokonale odpojilo od internetu. Podľa Renesys bolo dnes v Sýrii nedostupných všetkých 84 blokov IP adries.
Pripojenie vypadlo pravdepodobne skoro popoludní, telefóny fungovali len občas. Sýrska vláda už niekoľkokrát počas veľkých vojenských operácií spojenie prerušila. Tento raz však ministerstvo informácií v Damasku vyhlásilo, že za výpadkom internetu stoja "teroristi" a nie štátne orgány.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok