Neobjavené púštne kráľovstvo sa otvára turizmu. V Saudskej Arábii sa stretávajú ozveny minulosti a moderná súčasnosť

CK Satur/PR
24.1.2022 16:40

Cestujte za poznaním do kráľovstva, kde sa zrodil islam. Tento neobjavený klenot sa práve otvoril pre cestovný ruch. Ukrýva nabatejské poklady, ktoré sú dosiaľ známe z Petry, zelené oázy, voňavé mesto plné ruží, fascinujúce skalné útvary, ruiny hlinených dedín, ktoré stále evokujú ozveny minulosti.

Neobjavené púštne kráľovstvo sa otvára turizmu. V Saudskej Arábii sa stretávajú ozveny minulosti a moderná súčasnosť
Moderný Rijád.

Záhadná a pútavá Saudská Arábia je svojou podstatou jedným z posledných neobjavených veľkých dobrodružstiev. Buďte jedným z prvých, ktorí ju objavia na poznávacom zájazde "Púštna ruža" od CK SATUR.

Púštne kráľovstvo

Saudská Arábia je kráľovstvo s obrovskou rozlohou púšte a hôr. Po Alžírsku je to druhá najväčšia arabská krajina, ktorá má rozlohu viac ako 2 mil. km2 a obmýva ju Perzský záliv na východe a Červené more na západe.

Kráľovstvo sa pýši Mekkou a Medinou, kde sa zrodil islam. Podľa tradície musia obyvatelia krajiny zo zákona byť moslimovia. Je to jedno z mála miest na svete, ktorá má náboženskú políciu. Má svoju vlastnú kultúru a tradície, ktoré sú stále živé. Krajina, vzdialená od lesku moderných miest bohatých na ropu, je posiata pamiatkami svetového dedičstva, odľahlými dedinkami, oázami, ale aj krásnym pobrežím.

Skalné formácie v Saudskej Arábii. CK SATUR

Poznávanie Arábie

Aj keď je to z väčšej časti vyprahnutá púšť, ukrýva tajuplné miesta a prináša tak dobrodružstvo z objavovania celkom nových pamiatok a nekonečne nádherných prírodných scenérií. Stále ostáva jednou z najzáhadnejších krajín na svete. Hlavné mesto Rijád je križovatkou tradičného a moderného sveta. Naopak, mestá ako Jeddah s krásnymi osmanskými domami ležiace pri Červenom mori, alebo unikátna Hegra, ktorú postavili Nabatejci, či mesto ruží Taif a historická AlUla s tradičnými stavbami, skalné formácie a hviezdne noci, vás na poznávacom zájazde celkom očaria.

Hegra. CK SATUR

Kráľovské počasie

Vzhľadom na extrémne horúčavy v lete, ideálne obdobie na návštevu kráľovstva je od jesene do jari, kedy teploty dosahujú 20 – 30 ℃, avšak noci môžu byť prekvapivo chladné. Dážď je zriedkavý, hoci nie neslýchaný.

Saudská Arábia. unsplash.com

Chute z púšte, jahňacie, káva a kardamon

Kuchyňa je v Saudskej Arábii plná rôznej chuti a korenia a záleží aj od regiónu. Medzi obľúbené patrí ryža, chlieb a mäso, ako je jahňacie, kozie, kuracie a hovädzie. Národným jedlom je „kabsah“, ktoré tvorí ryža, mäso, zelenina a zmes rôzneho korenia. Medzi tie najpoužívanejšie patria klinčeky, muškátový oriešok, šafran či prenikavý kardamon. Do jedál sa často pridávajú mandle, arašidy, píniové oriešky. Obed sa považuje za hlavné jedlo dňa, pričom sa uprednostňujú tie tradičné. Vo väčších mestách sú k dispozícii rôzne medzinárodné reštaurácie. Bravčové mäso a alkohol sú zakázané.

Tradičná kuchyňa. unsplash.com

V kráľovstve pretrváva aj tradičná a jedinečná kultúra kávy. Ponúkanie kávy pre hostí je prejavom štedrosti, pohostinnosti, ktorá je v celej krajine veľmi hlboko zakorenená, takže je bežné, že takmer ku všetkým jedlám dostanete aj arabskú kávu. Je tiež zvykom, že saudská káva sa podáva rituálnym spôsobom z „dallahu“ (kanvice na kávu) a jej chuť je veľmi výrazná s pridaným kardamonom, šafranom, či klinčekom.

Arabská káva. unsplash.com

Aká je Saudská Arábia teraz?

Saudská spoločnosť má svoje vlastné zvyky a tradície, ktoré boli pre cudzincov celkom nedostupné. Avšak v súčasnosti prechádza niekoľkými veľkými zmenami. Kráľovstvo aj keď sa otvára turizmu, je i naďalej hlboko konzervatívnou krajinou a líši sa od akejkoľvek inej arabskej destinácie. Cestovný ruch (iný ako na náboženské účely) je pre krajinu úplne novým pojmom, kde je možné očakávať nadšenú, no aj neskúsenú úroveň služieb.

Moderný Rijád. CK SATUR

Povzbudivé je, že na rozdiel od predchádzajúcich nariadení, neexistujú v súčasnosti žiadne obmedzenia pre dospelé ženy, ktoré cestujú aj samé. A hoci sa očakáva, že zahraniční návštevníci sa budú obliekať konzervatívne, ženy nemusia nosiť abáju (dlhé čierne šaty, ktoré zakrývajú telo od ramien po chodidlá) a nebudú si musieť zakrývať vlasy. Je vhodné sa vyhnúť priliehavému oblečeniu, ženy by si mali na verejnosti zakrývať ramená a kolená. Verejné vyznávanie akejkoľvek formy iného náboženstva než islam je nezákonné, vrátane nosenia náboženských šperkov, napríklad kríža. Alkohol je zakázaný a do krajiny by sa nemal nosiť. Saudská Arábia je moslimská krajina, v ktorej sa prísne dodržiava islamské právo, preto je vhodné rešpektovať miestne zvyky, tradície, zákony a náboženstvo.

Jeddah. CK SATUR

Ak vás naša ponuka zaujala, vydajte sa na cestu za poznaním s CK SATUR, lebo toto je cesta ako žiadna iná a ponúka náhľad do jednej z najviac nepochopených a najmenej známych krajín na svete, ktorá určite osloví tých, ktorých lákajú odlišné destinácie.

Kompletné informácie pre vstup do Saudskej Arábie a podmienok návratu, nájdete v aj covid mape.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok