Pre aktivistu, ktorého príbeh inšpiroval film Hotel Rwanda, žiadajú doživotie

TA3 TASR
24.1.2022 13:32

Rwandská prokuratúra v pondelok požiadala o doživotie namiesto súčasného trestu odňatia slobody v trvaní 25 rokov pre aktivistu a kritika vlády Paula Rusesabaginu, ktorého konanie počas genocídy v krajine poslúžilo ako námet pre film Hotel Rwanda. Informovala o tom o tom agentúra Reuters.

Pred psychopatmi sa majte na pozore. Psychológ Mathé opísal, aké majú prejavy
Profimedia

Rusesabaginu (67) v septembri 2021 uznali za vinného v ôsmich bodoch obžaloby súvisiacich s terorizmom a činnosťou organizácie, ktorá vystupovala proti rwandskému prezidentovi Paulovi Kagamemu, a odsúdili ho na 25 rokov väzenia. Rwandský aktivista však odmieta svoju vinu a nezúčastňuje sa na súdnych konaniach, ktoré on a jeho podporovatelia označili za politicky motivované. Rusesabagina preto nebol na súde ani v pondelok, keď sa prokuratúra odvolala proti rozsudku a žiadala pre neho doživotný trest.

"Nesúhlasíme s rozhodnutím udeliť Rusesabaginovi 25-ročný trest namiesto doživotného... Vzhľadom na závažnosť obvinení, z ktorých bol Rusesabagina usvedčený, a následok, ktorý tieto zločiny mali na ľudí a ich majetok, by mu nemal byť vymeraný miernejší trest. Mal by dostať doživotie," uviedol na pondelkovom súdnom konaní prokurátor Jean Pierre Habarurema.

Rusesabagina priznal, že zaujímal vedúcu pozíciu v Rwandskom hnutí za demokratické zmeny, avšak odmietol zodpovednosť za útoky, ktoré vykonalo jeho ozbrojené krídlo – povstalecká skupina Front národného oslobodenia. Podľa sudcov, ktorí v prípade rozhodovali, boli však tieto dve organizácie na nerozoznanie, píše Reuters.

Rusesabaginu, bývalého manažéra hotela Hôtel des Mille Collines v Kigali, preslávil hollywoodsky film z roku 2004 o tom, ako zachránil vyše 1200 ľudí, ktorí počas genocídy v Rwande našli útočisko v jeho hoteli. Genocída v Rwande si v roku 1994 vyžiadala viac než 800.000 obetí, väčšinu z nich tvorili príslušníci etnickej menšiny Tutsiov.

Samotný Rusesabagina, príslušník etnika Hutuov, sa neskôr stal významným kritikom rwandského prezidenta Paula Kagameho a od roku 1996 žil v exile v USA a Belgicku. Zadržali ho v auguste 2020 po tom, ako lietadlo, ktorým letel do Burundi, pristálo v rwandskom Kigali, čo jeho stúpenci označili za únos.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok