Ropa sa drží blízko sedemročných maxím. Palivá budú ešte drahšie, upozorňujú ekonómovia

TA3
24.1.2022 11:26

Správa, ktorá nepoteší vodičov. Palivá budú drahšie, upozorňujú ekonómovia. Ropa, z ktorej sa vyrábajú, sa totiž drží blízko sedemročných maxím. V pondelok opäť zamierila nahor. Dôvody treba hľadať na Blízkom východe, ale aj na Ukrajine.

Vodiči sa už niekoľko mesiacov hnevajú na to, že za palivá platia čoraz viac. Čísla ukazujú, že benzín či nafta sú o štvrtinu drahšie, než vlani. Zdražovaniu pritom podľa odborníkov ešte nie je koniec. Ukazujú na vývoj na burzách s čiernym zlatom. Barel severomorskej ropy Brent stál minulý týždeň približne 89 dolárov, čo bolo najviac od októbra 2014.

Neskôr síce cena mierne klesla, stále sa však drží blízko sedemročných maxím. Začiatkom nového týždňa zamierila opäť nahor. Barel ropy stojí dnes 88 dolárov 50 centov. Okrem napätia na ukrajinskej hranici za to môže aj kartel OPEC. Významní vývozcovia ropy zvyšujú jej ťažbu pomalšie, než prisľúbili. To všetko v časoch, keď je o čierne zlato po celom svete veľký záujem. A keďže dopyt je väčší ako ponuka, ceny idú nahor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok