Dosiahneme 20-tisíc pozitívnych denne? Na to nebudeme schopní dosť testovať, tvrdí Kulkovský

TA3
24.1.2022 11:03

Omikronová vlna preverí naše limity, píše lekár Milan Kulkovský na sociálnej sieti. "Už teraz je problém s termínmi na PCR test. Ďalším limitujúcim faktorom je čas do obdržania výsledku testu," upozorňuje.

ilustrák k opatreniam
TA3 / David Duducz

Podľa Kulkovského počas nasledujúcich dní narazíme na strop kapacít slovenských laboratórií. So zahltením laboratórií sa predĺži aj čas, potrebný na získanie výsledkov. Stane sa bežnou praxou, že niektorí ľudia získajú výsledok PCR testu až  za päť až sedem dní od začiatku ťažkostí, varuje lekár. Myslí tím aj čakanie na pridelenie termínu testu a následné čakanie na výsledok.

Prekonanie koronavírusovej nákazy pritom môžeme dokladovať jedine pozitívnym PCR testom. "Má to aj “pozitívnu” stránku. Pravdepodobne nikdy nebudeme schopní vykonať toľko PCR testov, aby sme identifikovali cez 20-tisíc pozitívnych denne," konštatuje Kulkovský.

Za nedeľu pribudlo 3503 ľudí s pozitívnym PCR testom. Takmer 62 percent z nich nebolo zaočkovaných. Najviac pozitívne testovaných bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom. Pozitívny antigénový test malo 909 osôb, takmer 64 percent z nich nemá očkovanie. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok