Aktivistku za ľudské práva odsúdili na osem rokov väzenia a vyše 70 rán bičom

TA3 TASR
23.1.2022 21:44

Známu aktivistku za ľudské práva Narges Mohammádíovú odsúdili v Iráne na osem rokov väzenia a vyše 70 rán bičom. Oznámil to v nedeľu jej manžel žijúci vo Francúzsku, ktorého citovala agentúra AFP.

Pred psychopatmi sa majte na pozore. Psychológ Mathé opísal, aké majú prejavy
Profimedia

Iránske úrady túto aktivistku, agitujúcu za zrušenie trestu smrti, v posledných rokoch viackrát zatkli. Naposledy sa to stalo v novembri minulého roka, odkedy o nej neboli známe žiadne informácie.

Ako v nedeľu na Twitteri uviedol jej manžel Tághí Rahmání, trest väzenia a zbičovania jej udelili na súdnom pojednávaní, ktoré trvalo iba päť minút. Ďalšie podrobnosti o verdikte ani o tom, za čo konkrétne bola odsúdená, nie sú známe.

Mohammádíová v minulosti spolupracovala s iránskou laureátkou Nobelovej ceny za mier a obhajkyňou ľudských práv Širín Ebádíovou, ktorá v súčasnosti žije v zahraničí.

Mohammádíovú naposledy zadržali v novembri 2021 v meste Karadž, kde sa zúčastnila na pietnom akte za muža zabitého počas protestov v Iráne z roku 2019. Organizácia Amnesty International vtedy označila zatknutie tejto iránskej aktivistky za svojvoľné a opísala ju ako "väzňa svedomia prenasledovaného výhradne pre nenásilné aktivity v prospech ľudských práv". Iránsky súd jej už vlani v máji vymeral 30 mesiacov za mrežami a 80 rán bičom za údajnú propagandu voči vládnucemu islamskému režimu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok