Leteckí záchranári pomáhali v teréne dvom lyžiarom a jednému turistovi

TA3 TASR
23.1.2022 20:25

Leteckí záchranári pomáhali v nedeľu v teréne dvom lyžiarom a jednému turistovi. V Tatranskej Lomnici utrpela zranenie rumunská lyžiarka, nad obcou Pohorelá sa zase zranil skialpinista. Pomoc záchranárov potreboval i turista v Malej Fatre. TASR o tom informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE Zuzana Hopjaková.

Popradské pleso záchranári vrtuľník 1140 px (TASR)
TASR

"Najskôr letela posádka popradskej základne do Tatranskej Lomnice, kde na svahu zrazil iný lyžiar 36-ročnú lyžiarku z Rumunska, následkom čoho utrpela poranenie bedrového kĺbu. Po prílete si lekár prevzal pacientku do svojej starostlivosti a po ošetrení ju previezli do nemocnice v Poprade," uviedla Hopjaková.

Pomoc leteckých záchranárov potreboval i 54-ročný skialpinista, ktorý nad obcou Pohorelá pod vrchom Orlová pri lyžovaní spadol a poranil si chrbticu. "Na palubu vrtuľníka sa pridal aj jeden člen Horskej záchrannej služby, ktorého spolu s lekárom vysadili k zranenému pomocou palubného navijaka. Lyžiara lekár ošetril a z miesta ho evakuovali a previezli s podozrením na poranenie chrbtice a panvy v stabilizovanom stave do popradskej nemocnice," doplnila Hopjaková.

Žilinský záchranársky tím pomáhal v Malej Fatre 27-ročnému turistovi, ktorý si na južnej strane pod vrchom Chleb na turistickom chodníku poranil oblasť slabiny tak, že sa napichol na konár. "Lekárku spolu s horským záchranárom do terénu vysadili lanovou technikou. Zranenie mužovi primárne ošetrila. Počas medzipristátia mu lekárka doplnila ďalšiu potrebnú liečbu a následne ho v stabilizovanom stave vrtuľníkom transportovali do Univerzitnej nemocnice v Martine," dodala hovorkyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok