Verejné vypočutie kandidátok na komisárku pre deti bude v utorok

TA3 TASR
23.1.2022 17:40

Verejné vypočutie kandidátok na funkciu komisárky pre deti sa bude konať na pôde Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny v utorok, 25. januára. Komisárkou sa chce stať súčasná poslankyňa NR SR za OĽANO Katarína Hatráková a Mária Vargová. Obe sa prihlásili aj do predchádzajúcej voľby koncom roka, keď sa poslancom nepodarilo v hlasovaní obsadiť túto funkciu.

NR SR parlament 1140 px
TASR/Pavol Zachar

Hatrákovú nominoval šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Vargovú navrhol poslanec Ondrej Dostál (SaS). Parlament má komisára voliť na schôdzi, ktorá sa začína 1. februára.

Komisár pre deti má chrániť ich práva na súdoch či úradoch. Človek, ktorý bude zastávať túto funkciu, má mať spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, dosiahnuté vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, byť bezúhonný a akceptovaný reprezentatívnymi organizáciami. Zákonné predpoklady majú overiť členovia výboru.

Historicky prvou komisárkou pre deti sa v decembri 2015 stala exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová na šesťročné funkčné obdobie. Zákon hovorí, že vo funkcii ostáva, kým nie je zvolený nový komisár.

Poslanci sa pokúsili zvoliť komisára pre deti na predošlej schôdzi NR SR v decembri 2021. V prvom kole nebol zo siedmich kandidátov zvolený ani jeden. Do opakovanej voľby postúpila Katarína Hatráková a Anna Niku. Hatráková získala viac hlasov, no nie dostatok na to, aby získala túto funkciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok