Šéf školských odborov Ondek kandidoval za Smer

TA3, TASR, SITA
29.11.2012 16:42

Šéf odborárov Ondek nevidí dohodu s vládou nádejne, keďže lepšiu ponuku, ako zvýšenie platov o päť percent, nedostal. Podľa portálu Topky.sk kandidoval za Smer.

Šéf školských odborov Ondek kandidoval za Smer
SITA

Kandidát vládnej strany

Ondek potvrdil, že kandidoval za stranu Smer do obecného zastupiteľstva v obci Raslavice. Ako zdôraznil, nie je členom vládnej strany Smer-SD.

"V Raslaviciach som poslancom, kandidoval som za stranu Smer, ale nie ako ich člen," povedal. Rokovania s vládou podľa neho neboli preto jednoduchšie. "Nie som členom Smeru," zopakoval.

Portál topky.sk dnes informoval, že Ondek v roku 2010 kandidoval za stranu Smer-SD vo voľbách do obecného zastupiteľstva v obci. Miestny šéf Smeru v Raslaviciach Jaroslav Herstek portálu tvrdil, že Ondek nie je členom strany Smer a dokonca ho úplne zaprel. "Odmietam, že by pán Ondek kandidoval za Smer, alebo s podporou Smeru". Ondek je podľa stránky obce Raslavice dokonca zástupcom starostu, ktorý vyhral tiež vďaka Smeru, dodávajú Topky.

Poslankyňa a členka výboru pre školstvo Jana Žitňanská tvrdí, že ak by to bolo celé zmanipulované, išlo by o veľmi cynické konanie voči učiteľom zo strany vládneho Smeru. "Veľmi dúfam, že politické sympatie išli bokom, a to, že pán Ondek kandidoval za Smer, nemá vplyv na vedenie štrajku, ani na výsledok rokovania s vládou," povedala portálu.

Vedia len o päťpercentnej ponuke

„Dostali sme ponuku, ktorá je päť percent, o ďalších ponukách nevieme, ani nemáme tušenie,“ zdôraznil dnes Ondek. V niektorých médiách sa dnes objavili informácie, že vláda núka odborárom zvýšenie platov o asi 6,5 percenta.

Veľkú nádej na dohodu s vládou Ondek nevidí. „My to nádejne nevidíme,“ vyhlásil. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič zasa hovorí, že je optimista. „Môžem to povedať tak, ako to kedysi hovoril Alexander Dubček, nádej zomiera posledná, pre mňa aj pre odborárov,“ povedal minister-

Mimoriadna rada zväzu dnes podľa Ondeka rozhodne, či trvá na svojich doterajších požiadavkách, a tiež o ďalšom postupe v štrajku. Jednou z hlavných požiadaviek je zvýšenie platov v budúcom roku o desať percent. „Pokiaľ rada dá určitý limit od – do, to sa tiež dozviete. Ale výsledok jednania vám zaručiť neviem,“ adresoval poslancom.

Vláda aj odborári držia rozpracované memorandum a výsledky utorkových nočných rokovaní naďalej v tajnosti. Viac ako verejnosť sa dnes od ministra školstva a vedenia odborového zväzu nedozvedeli ani poslanci školského parlamentného výboru.

Dnešné rokovanie výboru prerušili a stretnúť sa majú znova predtým, než začne diskusia o štátnom rozpočte. „Tie informácie môžeme dať, až keď niektoré veci budú vyrokované, môžu to byť úplne iné čísla, odporúčania, rozhodnutia,“ zdôvodnil šéf rezortu školstva.

Odborári dnes poslancom predložili svoje kompletné požiadavky. V nich okrem zvýšenia platov o desať percent v budúcom roku a zvýšení investícií do školstva na úroveň šesť percent HDP do konca volebného obdobia, požadujú postavenie verejného činiteľa.

Okrem toho odborári žiadajú aj vytvorenie podmienok pre rast reálnych platových taríf tak, aby platy pedagogických zamestnancov v regionálnom školstve boli do konca volebného obdobia na úrovni 1,2- až 1,6-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Vysokoškolskí pedagógovia by sa v priebehu tohto volebného obdobia chceli dostať k platu vo výške 1,7- až trojnásobku priemerného platu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok