Svadbu musela zrušiť aj premiérka. Nový Zéland má pre omikron prísne opatrenia

TA3 TASR
23.1.2022 07:46

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová musela v nedeľu zrušiť vlastnú svadbu vzhľadom na sprísnenie epidemických obmedzení, ktoré ohlásila v súvislosti s výskytom variantu omikron v krajine.

Svadbu musela zrušiť aj premiérka. Nový Zéland má pre omikron prísne opatrenia
TASR/AP

"Moja svadba sa neuskutoční," potvrdila Ardernová po tom, ako oznámila nové reštrikcie, ku ktorým patrí účasť najviac 100 plne zaočkovaných ľudí na podujatiach. "Práve som sa pridala k mnohým ďalším Novozélanďanom, ktorí zažili niečo podobné v dôsledku pandémie."

Nový Zéland zavádza od nedeľňajšej polnoci obmedzenia "červeného" stupňa po potvrdení deviatich prípadov nákazy variantom omikron. Infikovanými sú členovia rodiny, ktorí cestovali medzi mestami na svadbu, a letuška z jedného z lietadiel, ktoré pri tom využili. Okrem obmedzenia počtu účastníkov podujatí patrí k novým opatreniam povinnosť zakrytia tváre vo verejnej doprave a obchodoch. V platnosti by mali tieto opatrenia zostať najmenej do konca budúceho mesiaca.

Ardernová a jej dlhoročný partner Clarke Gayford dátum svojej svadby verejne neoznámili, predpokladalo sa však, že sa bude konať niekedy v najbližších týždňoch. "Taký je život," povedala Ardernová po otázke, ako sa cíti pri stanovovaní predpisov, ktoré narušili plány na jej sobáš. Zdôraznila, že mnohých obyvateľov krajiny pandémia zasiahla oveľa horšie, najmä tých, ktorí nemohli byť s ťažko chorými milovanými.

Nový Zéland od začiatku pandémie potvrdil 15.104 prípadov covidu a 52 súvisiacich úmrtí. Po veľkú časť z posledných rokov v krajine platili prísne obmedzenia týkajúce sa hraníc i lockdowny zavádzané rýchlo po zistení prípadov nákazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok