Odborníci vyzývajú sporiteľov, aby začali venovať pozornosť druhému pilieru. Môžu ohroziť svoje dôchodky

TA3
22.1.2022 12:16

Sporitelia v 2. pilieri dostávajú v týchto dňoch výpisy o vývoji svojich úspor na dôchodok. Investori v negarantovaných fondoch majú dôvod na radosť, väčšina z nich si v uplynulom roku polepšila aspoň o 20 %. Naopak garantované fondy stratili časť svojej hodnoty. Odborníci vyzývajú sporiteľov, aby začali venovať pozornosť druhému pilieru, inak ohrozujú svoje dôchodky.

Vláda Roberta Fica presunula v roku 2013 väčšinu sporiteľov do garantovaných fondov. Na rozdiel od negarantovaných sú ich výnosy podpriemerné, mnohé dokonca minulý rok stratili hodnotu. Mladší sporitelia by si preto mali podľa odborníkov nájsť čas a požiadať svoju správcovskú spoločnosť o zmenu fondu.

Americká centrálna banka síce avizuje, že tento rok začne zvyšovať úroky, čo môže zvýšiť budúce výnosy dlhopisov. No podľa expertov to stále nie je dostatočný dôvod na zotrvanie mladých ľudí v garantovaných fondoch.

Aj napriek opakovaným snahám odborníkov, aby sa ľudia začali zaujímať o svoje dôchodky až 65% všetkých úspor stále leží v garantovaných fondoch. Ak chcete vidieť ako sa vyvíjajú vaše úspory na dôchodok, v týchto dňoch by ste od vašej DSS mali dostať výročnú správu o vývoji za uplynulý rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok