Biden sa vo februári stretne s nemeckým kancelárom Scholzom. Témou bude Ukrajina či Nord Stream 2

TA3 TASR
21.1.2022 23:39

Americký prezident Joe Biden bude vo februári vo Washingtone hostiť nemeckého kancelára Olafa Scholza, uviedol v piatok nemenovaný americký predstaviteľ, ktorý zároveň poprel správy o spore medzi oboma lídrami.

Biden vyčlenil 500 miliónov na pomoc Afgancom,
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. Podľa nej nemecký týždenník Der Spiegel v piatok uviedol, že Scholz odmietol tohtotýždňové pozvanie na "stretnutie na poslednú chvíľu" s americkým prezidentom s cieľom prediskutovať ukrajinskú krízu.

"Môžem vám povedať, že správy, že kancelár na poslednú chvíľu odmietol pozvanie prezidenta Bidena, nie sú presné," povedal pre AFP Scholzov hovorca.

"Tento príbeh je úplne falošný, je vymyslený a prezident už mal dobrý rozhovor s kancelárom a teší sa, že ho vo februári privíta vo Washingtone," povedal zasa nemenovaný predstaviteľ USA sprevádzajúci ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena počas letu z Európy do vlasti. Návštevu Bieleho domu zatiaľ Berlín oficiálne nepotvrdil.

Nemecko je v centre rokovaní o dokončení bezprecedentných sankcií, ktorými Západ pohrozil Rusku v prípade, ak napadne Ukrajinu. 

Jednou z kľúčových častí reakcie plánovanej Washingtonom je, že Berlín neuvedie do prevádzky plynovod Severný prúd 2 (Nord Stream 2) medzi Ruskom a Nemeckom, ktorý je veľmi dôležitý pre ekonomické ambície Kremľa.

Der Spiegel bez uvedenia zdroja písal o minulotýždňovej návšteve riaditeľa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williama Burnsa u nemeckého kancelára, kde podľa správy "požiadal Scholza, aby zaujal pevnejší postoj voči Rusku".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok