Štáty Európskej únie majú problém s nelegálnou migráciou. Brusel žiadajú o pomoc

TA3 TASR
21.1.2022 21:43

Šestnásť krajín Európskej únie v piatok vyzvalo EÚ, aby poskytla "primeranú finančnú podporu" na opatrenia proti nelegálnej migrácii.

Taliansko Malta migranti loď 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Žiadajú o financie

Informovala o tom agentúra DPA. Podľa spoločnej deklarácie, ktorú štáty podpísali na konferencii v litovskej metropole Vilnius, by mala byť z fondov EÚ financovaná aj "fyzická infraštruktúra" na ochranu hraníc Únie. "Členské štáty na vonkajších hraniciach a členské štáty vystavené tlaku (nelegálnej migrácie) by mali byť podporované zo strany EÚ a jej agentúr," uviedla litovská ministerka vnútra Agné Bilotaité.

Európska komisia odmieta požiadavky, aby uhradila náklady vynaložené na výstavbu hraničných plotov, ktoré majú zabrániť migrantom v nelegálnom prechode.

Na rokovaní venovanom bezpečnosti hraníc sa zišli nielen ministri vnútra z Grécka, Poľska, Rakúska či Talianska, ale aj z Francúzska, ktoré v súčasnosti predsedá Rade EÚ. Medzi účastníkmi bola i komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

Poľsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko boli vlani vystavené bezprecedentnému náporu tisícov migrantov, ktorí sa snažili dostať na územie EÚ cez Bielorusko. Prílev migrantov podľa nich zámerne organizoval bieloruský líder Alexander Lukašenko, aby sa v rámci odplaty za sankcie pokúsil destabilizovať EÚ. Migračná kríza na východných hraniciach eurobloku si vyžiadala najmenej 12 životov.

Na konferencii sa zúčastnil aj Mikulec

Mikulec sa v piatok zúčastnil na Európskej konferencii pre riadenie hraníc v litovskom hlavnom meste Vilnius. "Nelegálnu migráciu je potrebné riešiť ešte v jej zárodku, a to v krajinách pôvodu nelegálnych migrantov," povedal Mikulec. "Za najdôležitejšie považujem účinnú ochranu vonkajšej hranice EÚ, tiež intenzívnu spoluprácu a pomoc pre krajiny pôvodu migrantov, aby sme sa zamerali na prevenciu a migračným vlnám zabránili ešte pred ich vznikom," dodal minister.

Slovenská republika sa spolu s ostatnými štátmi zhodla, že EÚ a členské krajiny by mali pokračovať v budovaní efektívnej ochrany vonkajších hraníc, bojovať proti prevádzačstvu a obchodovaniu s ľuďmi. Dôraz bol podľa tlačového odboru kladený na účinnú návratovú politiku.

Stretnutie organizovalo viacero krajín

Piatkové stretnutie organizovali Litva, Rakúsko, Grécko a Poľsko. Uskutočnilo sa v reakcii na znepokojujúci jav, ktorým je "využívanie nelegálnej migrácie na politické účely zo strany Bieloruska", píše tlačový odbor.

Zúčastnili sa na ňom zástupcovia členských krajín EÚ, Európskej komisie, Rady EÚ a predstavitelia európskeho policajného úradu Europol, Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) a Európskeho podporného úradu pre azyl. Delegáti prijali na záver konferencie spoločnú deklaráciu.

Migrácia je v poslednom období výrazne používaná ako hybridný útočný nástroj voči mnohým krajinám EÚ, preto si táto téma vyžaduje stále zvýšenú pozornosť, uviedol tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok