Korčok premiérom? Fico pripomínal vo vzájomnom dueli Mečiara, hovorí politologička Világi

TA3/hm
25.1.2022 06:00

Úškľabky verzus argumenty. Po diskusii ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka a poslanca parlamentu Roberta Fica o obrannej dohode s USA sa ozvali hlasy, že Slovensku chýbajú štátnici a slušnosť. Na akú kartu stavili v debate Fico a Korčok? Na rozdiely v rečníckych prejavoch politikov sa pozrela politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi.

Dokonči: Korčok premiérom? Na Slovensku nám chýbajú štátnici, hovorí politologička Világi
TASR/Martin Baumann

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok a predseda opozičného Smeru-SD sa stretli v diskusii verejnoprávnej televízie 16. januára. V ostrej debate hovorili o obrannej dohode so Spojenými štátmi americkými. Expremiér Fico sa vyjadril, že dohoda s USA odovzdáva slovenské letiská aj vzdušný priestor cudzím ozbrojeným zložkám a umožňuje nástup ozbrojených síl USA na Slovensko, čím sa priblížia k ruskej hranici. Minister Korčok vyhlásil, že Fico zavádza a jeho interpretovanie dohody odmieta. 

Frajer mesiaca

Na diskusiu na sociálnych sieťach reagovali viaceré osobnosti. Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá odišla zo strany Sloboda a Solidarita, označila Ivana Korčoka (nominant SaS) po diskusii za "frajera mesiaca". "Po veľmi dlhom čase som videla politika-štátnika, jediného z tých, čo sa tam momentálne nachádzajú, ktorý si poradil s Robertom Ficom," uviedla vo videu na Facebooku.

"Ak sa chceme zbaviť šialenca Matoviča, a ak nechceme návrat gaunera Fica ani Pellegriniho, a týchto všetkých podobných, tak je tu, zdá sa, riešenie," pokračovala s tým, že by si Korčoka vedela predstaviť na poste premiéra.

Podľa veľvyslanca Slovenska v Českej republike Rastislava Káčera, ktorý sa k duelu Fico-Korčok vyjadril tiež na Facebooku, mal argumentačne v diskusii navrch šéf slovenskej diplomacie. "Minister Korčok má zmluvu naštudovanú odpredu dozadu. Evidentne má argumentačne navrch asi 100 krát, fundovanejší v medzinárodnom práve. Slušný a prekvapivo trpezlivý. Nezvládol som ale pozerať na jeho partnera," uviedol Káčer s tým, že je podľa neho smutné, kam sa Fico dopracoval. "Na pokraj politickej žumpy, medzi ľudí, ktorí nemajú žiadne hodnoty a stratili úplne pocit zodpovednosti za svoj štát," kritizoval v príspevku Fica.

Ironické úškľabky

Politologička Aneta Világi vidí v rečníckych prejavoch diskutujúcich minimálne tri rozdiely. Fico mohol v porovnaní s Korčokom benefitovať aj z využitia ochranného štítu. Vďaka tomu, že bol štít priehľadný mohol divák pozorovať jeho mimiku. "Porušenie platných pravidiel o povinnosti nosiť v interiéri respirátor FFP2 dalo poslancovi Ficovi rečnícku výhodu - možnosť využívať mimoverbálnu komunikáciu, najmä v podobe ironického úškľabku, čo poslanec s radosťou a patrične využil," uviedla pre TA3. Minister zahraničných vecí mal počas diskusie nasadený čierny respirátor.

Ako ďalší rozdiel vnímala používanie expresívnych výrazov. "Rečnícky prejav poslanca Fica využíval v oveľa väčšej miere expresíva - a to spôsobom, ktorý silne pripomína rečnícky štýl Vladimíra Mečiara," pokračovala. Použité citovo zafarbené výrazy vzbudzovali dojem, že sú starostlivo volené tak, aby nezneli ako "grobiánske a približovali prejav ľudu". "Mali sme tak možnosť počuť, že sa poslanec "nepokaká" a podobne. Naopak minister Korčok častejšie využíval odbornú terminológiu nad rámce právnických výrazov obsiahnutých v zmluve, ako napríklad obvinenie spoludiskutanta, že kritiku zmluvy využíva "utilitárne"," vysvetlila. 

Rozdiel medzi debatérmi bol podľa nej aj v tom, že sa Fico častejšie snažil upriamovať pozornosť na Korčokove nedostatky. "Napríklad poukazovaním na chýbajúce právnické vzdelanie opakovane počas celého priebehu relácie či domnelú nekonzistentnosť postojov ministra v závere relácie," dodala politologička Világi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok