Na Slovensku pribudli ďalšie prípady omikronu, potvrdil sa v takmer 60 percentách vzoriek

TA3
21.1.2022 12:33

Počet sekvenovaním potvrdených prípadov omikronu priebežne stúpol na 282. Vo vzorkách odovzdaných na sekvenáciu v dňoch 17. a 18. januára mal variant omikron zastúpenie 59 percent spomedzi úspešne sekvenovaných vzoriek.

Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR v spolupráci s Vedeckým parkom UK v Bratislave a Biomedicínskym centrom SAV sekvenovaním potvrdili výskyt ďalších 155 prípadov variantu omikron na Slovensku. Aktuálne máme teda sekvenáciou potvrdených celkovo 282 prípadov variantu omikron.

"Opätovne zdôrazňujeme, že výskyt prípadov omikronu v tunajšej populácii je vyšší, než uvedený konkrétny počet sekvenovaných vzoriek. Sekvenácia však dokáže poskytnúť náhľad do zastúpenia jednotlivých variantov v populácii, vrátane omikronu," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. 

Nástup variantu omikron

V decembri 2021 tvoril variant omikron necelých 0,6 % zo všetkých úspešne osekvenovaných vzoriek. V januári 2022 u nás evidujeme postupný rast sekvenovaním potvrdených prípadov variantu omikron.

  • vo vzorkách odovzdaných na sekvenáciu v prvých dňoch januára tvoril variant omikron približne 13 % úspešne sekvenovaných vzoriek,
  • vo vzorkách odovzdaných na sekvenáciu o týždeň neskôr to bolo 30 % úspešne sekvenovaných vzoriek,
  • v ostatných vzorkách odovzdaných na sekvenáciu v dňoch 17. a 18. januára mal už variant omikron zastúpenie 59 % spomedzi úspešne sekvenovaných vzoriek.

"Výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek potvrdzujú stúpajúci trend variantu omikron, pričom z priebežných výsledkov sekvenácie možno konštatovať, že variant omikron sa stal dominantným v tunajšej populácii. Očakávame, že ešte výraznejšie zastúpenie variantu omikron potvrdia budúce priebežné výsledky sekvenácie," dodal Mikas.

Ako ďalej uviedol hlavný hygienik, z pozitívnych vzoriek sa cielene vyberajú vzorky na sekvenáciu podľa určených kritérií. Vzorky na sekvenáciu sú vybrané náhodne, no sekvenujú sa aj pozitívne vzorky od ľudí, ktorí prišli do kontaktu s omikronom. Na sekvenáciu hygienici vyberajú aj vzorky od ľudí, ktorí majú dve dávky vakcíny proti covidu, od tých, ktorí sa covidom nakazili opätovne, ale tiež vzorky pozitívnych, ktorí mali atypický priebeh ochorenia.

"V súčasnosti sa sekvenujú vzorky s dátumom odberu spred týždňa," spresnil Mikas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok