Fajčiť na ulici? Kedysi by dostala obuškom, dnes si to môže dovoliť. Mravná polícia stratila vplyv

TA3 ČTK hm
24.1.2022 06:00

Všetko, čo by som mal zakazovať, je teraz povolené. Tak som z tej práce odišiel, hovorí zatrpknuto bývalý agent náboženskej mravnej polície v Saudskej Arábii Fajsal. Kráľovstvo uvoľňuje už niekoľko rokov obmedzenia, ktoré sa v minulosti týkali najmä žien, a na ktorých dodržiavanie agenti dohliadali.

Agenti nemajú čo robiť
TASR/AP

Píše o tom agentúra AFP. Komisia pre presadzovanie cti a prevenciu nerestí alebo "mutava" je odstavovaná na druhú koľaj od roku 2016. "Mutava" prišla o "všetky svoje výsady a nie je jasné, čo má teraz robiť," tvrdí 37-ročný Fajsal. Členov mravnej polície bolo kedysi všade vidieť a boli obávaní - mali zabrániť nemorálnemu správaniu, pašovaniu drog a alkoholu. Títo muži mali celé desaťročie právo zakročiť proti ženám, ktoré nemali správne oblečenú abaju - čierne dlhé šaty zahaľujúce telo. Prenasledovali aj tých, ktorí nerešpektovali pravidlo oddeľovania ľudí podľa pohlavia.

Kedysi by ich zbili obuškami

Od roku 2017, kedy sa stal korunným princom Muhammad bin Salmán, sa pravidlo nosenia abaje uvoľnilo, zmiešané spoločnosti mužov a žien sa bagatelizujú, a obchodníci už nemusia mať v čase modlitieb zatvorené. "Skôr sa hovorilo len o komisii pre presadzovanie cti a prevenciu nerestí, teraz sa hovorí len o úrade pre zaisťovanie zábavy," hovorí ironicky Fajsal o inšitúcii, ktorá vznikla v roku 2016 a zaoberá sa organizovaním festivalov a koncertov popovej hudby.

Jeho bývalý kolega Turkí si myslí, že morálna polícia "existuje už len formálne""Už nemá právo zasiahnuť ani trvať na zmene nepatričného správania," tvrdí Turkí. Tí, ktorí v tejto inštitúcii zostávajú, to robia podľa neho len "pre peniaze"

Lamá si vyšla s kolegyňou "na cigaretu" v centre Rijádu a agentov "mutavy", ktorí ju desili v minulosti, sa už viac nebojí. "Ešte pred niekoľkými rokmi by nikomu nenapadlo fajčiť na ulici. Zbili by nás obuškami," hovorí Lamá, ktorá má abaju otvorenú, aby bolo vidieť oblečenie pod ňou.

Prenasledovanie kritických hlasov

Mravní policajti z ulíc zmizli, trávia dni v kanceláriách a vymýšľajú kampane na propagáciu dobrých mravov a hygienických opatrení. Zamestnancov tejto islamskej inštitúcie ubudlo a jednotka je izolovaná, potvrdzuje jeden z predstaviteľov, ktorý si neprial, aby bolo jeho meno zverejnené. Mutava sa chce reformovať a prispôsobiť dobe, v ktorej je v 35-miliónovej krajine viac ako polovica ľudí mladších ako 35 rokov. Jej veliteľ Abdarrahmán Sanad v televíznom rozhovore vlani priznal, že niektorí agenti zneužívali svoje postavenie a pracovali, bez toho, aby "mali akúkoľvek skúsenosť a kvalifikáciu". Prehlásil, že jednotka začne zamestnávať aj ženy.

Spisovateľ Saúd Katíb považuje izoláciu a obmedzovanie právomocí "mutavy" za radikálnu zmenu. Profesor politológie a odborník na oblasť Perzského zálivu z Paríža Stéphane Lacroix sa domnieva, že kráľovstvo si ešte nemôže dovoliť úplne sa tejto inštitúcie zbaviť. "Mutava" sa podľa neho v budúcnosti preorientuje na iné úlohy. 

I keď v Saudskej Arábii došlo aj na túto náboženskú políciu, politické represie pokračujú. Od princovho nástupu k moci ich ešte pribudlo, tvrdia ochrancovia ľudských práv. Vláda prenasleduje všetky kritické hlasy, feministické nevynímajúc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok