Pri vstupe do USA sa bude treba preukázať o očkovaní aj pri prechode cez pozemné hranice

TA3 TASR
21.1.2022 08:57

Spojené štáty rozšíria od soboty povinnosť preukazovať sa pri vstupe do krajiny potvrdením o zaočkovaní proti novému koronavírusu: predkladať ho budú musieť aj cudzinci prichádzajúci do USA cez pozemné hranice.

3. dávka
TASR/AP (ilustračné)

Vo štvrtok to oznámilo americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť, informuje agentúra AFP. Cestujúci by mali byť "pripravení predložiť patričný doklad o vakcinácii," uviedol vo vyhlásení minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas. Cieľom tohto opatrenia, ktoré sa nevzťahuje na amerických občanov ani na osoby s právom na pobyt v USA, je obmedziť šírenie covidu v krajine.

Spojené štáty, ktoré začiatkom pandémie Covid-19 uzavreli svoje hranice pre väčšinu cudzincov, sa pre zaočkovaných cestujúcich zo zahraničia opäť otvorili vlani v novembri.

Výnimku z požiadavky predkladať potvrdenie o vakcinácii mali doposiaľ cudzinci prichádzajúci do USA z Mexika a Kanady trajektom alebo pozemnou cestou, a to najmä z pracovných dôvodov.

Táto výnimka však prestane platiť v sobotu 22. januára, čo ovplyvní najmä ľudí, ktorí nežijú v USA, ale pravidelne tam dochádzajú za prácou. Táto zmena by mohla spôsobiť dopravné problémy na amerických hraniciach, uviedla AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok