Babišova tieňová vláda po prvýkrát zasadla. Bývalý premiér kritizoval Fialov kabinet za pochybenia

TA3 TASR
21.1.2022 07:33

Vo štvrtok prvýkrát zasadla novo ustanovená tieňová vláda českého expremiéra Andreja Babiša (ANO). Neponesie zodpovednosť za chod štátu, ale plánuje komentovať kroky terajšieho kabinetu premiéra Petra Fialu (ODS). Rokovať chce pritom každý týždeň, informoval spravodajský webový portál Novinky.cz.

Brutálna kampaň
TASR/AP

"Prerokovali sme stratégiu našej vlády. Chceme zasadať každý týždeň," uviedol Babiš na tlačovom brífingu. "Budeme pracovať ako skutočná tieňová vláda, ktorá má 15 ministrov a troch zmocnencov," doplnil šéf hnutia ANO. Na programe prvého rokovania bola analýza programového vyhlásenia Fialovej vlády za jednotlivé ministerstvá a z nich vyplývajúce legislatívne priority pre tieňový kabinet.

"To, čo predvádzala nová vláda za mesiac, iba potvrdzuje to, že je nekompetentná a nie je schopná riešiť problémy našich občanov," komentoval Babiš. Vo výpočte "pochybení" následne uviedol napríklad zmrazenie rastu platov, obmedzenie zliav na cestovné či pozastavenie časti programu Antivirus. "Som skutočne šokovaný, čo táto vláda dokázala pokaziť za mesiac," skritizoval ďalej Fialov kabinet. "Vo vláde nerozumie financiám nikto," povedal Babiš. "A priori nie sú schopní uznať, že sme niečo nastavili dobre," dodal.

"Naša tieňová vláda bude fungovať tak, že vždy preberie program tej súčasnej, a k tomu si niečo povieme," priblížil expremiér ďalšie plány s tým, že Fialovej vláde následne zašlú odporúčania. "Evidentne je bezradná," uzavrel Babiš.

Pokiaľ ide o zloženie Babišovej tieňovej vlády, zasadli v nej niektorí ministri z minulej vlády ANO a ČSSD. Ide napríklad o exministra priemyslu a obchodu Karla Havlíčka alebo bývalú šéfku štátnej pokladnice Alenu Schillerovú (ANO). Medzi "ministerskými" nováčikmi sa objavil napríklad moravskosliezsky hajtman Ivo Vondrák (ANO) ako tieňový minister školstva alebo bývalý šéf Poslaneckej snemovne Radek Vondráček (ANO) za rezort spravodlivosti. Pozornosť vzbudila aj bývalá hajtmanka Stredočeského kraja Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) ako tieňová ministerka kultúry.

Zaujímavosťou je, že tieňových ministrov predstavilo hnutie ANO aj pre rezorty dopravy a zdravotníctva, ktoré malo počas svojej vlastnej vlády problém obsadiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok