Školy opäť vyučujú, bratislavské gymnázium organizuje protest

TA3, TASR, SITA
29.11.2012 10:53

Ostrý školský štrajk po troch dňoch skončil, odborári však hovoria len o prerušení. Gymnázium Ladislava Sáru v štrajku pokračuje a chystá protest pred Úradom vlády.

Gymnázium bojuje ďalej

Po troch dňoch štrajku sa školy vracajú do normálnych koľají. Odborári rozhodli o prerušení štrajku od stredy 18.00 h. Bratislavské Gymnázium na ulici Ladislava Sáru však v štrajku pokračuje a vyzvalo k tomu aj ostatné školy.

Na stránke školy je tento oznam: "Na základe Oznámenia predsedu Odborovej organizácie  Gymnázia na Ul. L. Sáru v Bratislave zo dňa 28. 11. 2012 o pokračovaní štrajku pedagogických a odborných zamestnancov  riaditeľ školy rozhodol, že dňa 29. 11. 2012 je zrušená výučba žiakov."

Štrajkový výbor školy na piatok o 10:00 naplánoval protestné zhromaždenie pred Úradom vlády. "Vyzývame aj ostatné školy (zamestnancov aj žiakov), aby nás prišli podporiť," dodal výbor GLS.

"Na tom proteste budú pravdepodobne len učitelia z Bratislavy, čiže odhadujem, že prídu len stovky. Ale je to dôležité, jednoducho nás musí byť vidieť a počuť verejne," uviedol šéf odborovej organizácie školy Slavomír Drahoš.

Podľa jeho slov gymnázium už dostalo pomerne veľkú pozitívnu odozvu od učiteľov za svoje odhodlanie pokračovať v štrajku. Pripojiť sa údajne chce aj väčší počet bratislavských gymnázií a o ich postup sa zaujímajú aj základné odborové organizácie, ktoré sa pýtajú na ďalšie kroky.

"Ide o to, či sa naštartuje proces obrody slovenského školstva, alebo to necháme len v tej polohe, že si vyriešime okamžite nejakú chvíľkovú situáciu a potom sa na to budeme ešte ďalších päť rokov vyhovárať," povedal riaditeľ gymnázia a šéf Asociácie štátnych gymnázií Pavel Sadloň.

Štrajk pokračuje aj v Myjave
Zamestnanci Gymnázia v Myjave pokračujú v štrajku aj napriek tomu, že školského odbory ho v stredu 28. novembra prerušili. Vydali vyhlásenie, v ktorom podporujú školy pokračujúce v štrajku aj napriek rozhodnutiu školských odborov a štrajkového výboru.
„Sme znechutení a pobúrení, že odbory prerušili štrajk bez pádneho dôvodu. My sa s tým nestotožňujeme a štrajkom chceme vyjadriť podporu tým učiteľom, ktorí v ňom pokračujú. Situácia je rovnaká ako pred začiatkom štrajku, nechápeme rozhodnutie ukončiť ho. Pôvodne sa malo štrajkovať až do splnenia našich požiadaviek. Je to totálne bahno, školstvo padá na úplné dno,“ povedal zástupca riaditeľa školy Radim Kovařík. Ako dodal, dnes ešte nevie povedať, ako dlho budú pedagógovia štrajkovať, čakajú na dnešné vyhlásenie štrajkového výboru.
I napriek tomu, že na webovej stránke školy sa v stredu objavil oznam o ukončení štrajku, dnes pribudol aj oznam o jeho pokračovaní. „Keďže študenti už prišli do školy, zostanú v škole, no pedagógovia ich učiť nebudú. Budú vykonávať iba dozor v triedach a debatovať so študentmi o zmysle a význame štrajku pedagógov,“ uvádza sa vo vyhlásení na školskom webe.

Odborári v parlamente

O ďalšom postupe odborov bude rokovať mimoriadna rada školského odborového zväzu. Odborári a šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič sa majú zúčastniť aj rokovania školského výboru v parlamente.

Odborári v stredu podvečer zverejnili na svojej stránke "vysvetlenie" k rozhodnutiu štrajkového výboru prerušiť štrajk. V ňom zdôrazňujú, že nešlo o zrušenie, ale prerušenie.

"Podpora štrajku v regiónoch výrazne klesla, napriek tomu sa odborový zväz nezľakol a vo svojich aktivitách pokračuje," vyhlásili odborári. Tvrdia, že chcú vyrokovať memorandum, v ktorom uplatnia svoje požiadavky. Jednou z hlavných je desaťpercentné zvýšenie tarifných platov v budúcom roku pre všetkých zamestnancov školstva.

Rada zväzu bude rokovať nielen o ďalších krokoch, ale aj o memorande a ponuke vlády SR zvýšiť platy školských zamestnancov o päť percent. "Ak sa s vládou SR nedohodneme, budeme ďalej pokračovať v našich aktivitách," píše sa vo vysvetlení. Vo štvrtok dopoludnia zväz zverejní na svojom webe video s príhovorom lídra školského odborového zväzu Pavlom Ondekom.

Podpora klesla o desiatky percent

Kým v pondelok sa do štrajku zapojilo vyše 73 percent zamestnancov základných škôl, v utorok to bolo 62 percent a v stredu z nich štrajkovalo iba 53 percent.

Ešte výraznejší rozdiel bol na stredných školách. V pondelok sa do štrajku zapojilo vyše 63 percent zamestnancov, v stredu však iba 30. Spomedzi pracovníkov na vysokých školách štrajkovalo v pondelok vyše päť percent, v ostatné dni štrajku dni len tri percentá. TASR tieto údaje poskytol predseda zväzu.

Rozkol v radoch odborárov

Nové školské odbory chápu prerušenie štrajku ako prehru, ústup, zradu a podraz vedenia školského odborového zväzu. Vláda podľa nich už s odborármi bezvýsledne rokuje rok a pol.

Vláda v stredu privítala rozhodnutie prerušiť štrajk. Návrhy zo strany kabinetu, ktoré obsahuje rozpracované memorandum, však stále nechceli konkretizovať ani premiér, ani minister školstva. Kedy presne sa uskutoční ďalšie rokovanie s vládou, zatiaľ nie je známe. Odborári si vypýtali čas do budúcej stredy, aby mohli memorandum prebrať vo svojich orgánoch.

Podpredseda odborového zväzu Martin Maták pre Hospodárske noviny v utorok povedal, že by vedeli akceptovať aj iné ako požadované desaťpercentné zvýšenie platov v budúcom roku. "Určite by sme nepristúpili na 5,5 alebo šesť percent, ale vedeli by sme akceptovať iné číslo ako desať percent," povedal pre denník. Potrebovali by však garanciu vyššieho zvýšenia platov v ďalších rokoch. Ondek túto alternatívu označil za jeho osobný názor.

Najdlhší štrajk školských zamestnancov v histórii Slovenska odštartoval v pondelok. V tento deň vyšlo do ulíc Bratislavy, Košíc a Banskej Bystrice podľa odhadov asi 8500 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok