Slovensko podporuje integračné ambície krajín západného Balkánu do Európskej únie, uviedla štátna tajomníčka

TA3 TASR
20.1.2022 23:15

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková vo štvrtok prijala delegáciu projektu Think Balkans zloženej zo zástupcov rezortov diplomacie z Albánska, Bosny a Hercegoviny, Kosova, Severného Macedónska, Srbska a štyroch predstaviteľov balkánskych mimovládnych organizácií. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Európska únia vlajka 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Hlavným cieľom projektu je výmena skúseností, nadviazanie spolupráce a komunikácie medzi konzorciom mimovládnych organizácií Vyšehradskej štvorky (V4) Think Visegrad a organizáciami, ktoré sú v regióne západného Balkánu združené v projekte Think Balkans.

Brocková na stretnutí podčiarkla dôležitosť agendy rozširovania Európskej únie, pričom vyzdvihla, že integračný proces je kľúčovou hybnou silou reforiem prijímaných v jednotlivých krajinách západného Balkánu, ktoré ašpirujú na členstvo v Únii. V tomto kontexte ocenila aj činnosť národných konventov o Európskej únii, ktoré umožňujú efektívnu synergiu vládnych inštitúcií a mimovládnych organizácií, a vyjadrila nádej, že v čo najbližšom čase budú otvorené prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom.

Zaujímala sa tiež o podporu verejnej mienky pre členstvo: "Integračný proces Slovenska bol takisto pomerne tŕnistý a zložitý, ale vďaka veľkej motivácii všetkých zainteresovaných a silnej podpore verejnosti sa ho podarilo úspešne dotiahnuť do konca. Verím, že tento príbeh môže byt inšpiráciou aj pre západný Balkán," skonštatovala štátna tajomníčka.

Projekt Think Balkans založený v roku 2020 zastrešuje Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku s finančnou podporou Medzinárodného vyšehradského fondu. Vzájomná spolupráca prispieva k prepájaniu štátneho sektora s občianskou spoločnosťou a tiež naprieč rôznymi krajinami v regióne. Jeho hlavnou náplňou je príprava analýz najzávažnejších problémov v jednotlivých krajinách a poskytuje tiež odporúčania vládam k aktuálnym témam s cieľom čo najviac zefektívniť rokovací proces s Európskou úniou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok