Správny signál pre verejnosť i NATO. Heger víta podporu prezidentky pri dohode s USA

TA3 TASR
20.1.2022 16:43

Premiér Eduard Heger víta podporu prezidentky Zuzany Čaputovej pri obrannej dohode s USA. Podľa neho je to správny signál verejnosti i spojencom Slovenska v NATO. Predseda vlády to konštatuje vo svojom stanovisku, ktoré poskytla jeho hovorkyňa Ľubica Janíková. Dohoda podľa premiéra posilňuje obranyschopnosť a suverenitu SR i EÚ.

Rokovanie vlády NR SR
TA3 / David Duducz

"Schválením dohody v parlamente a jej následným podpísaním prezidentkou sa Slovensko pripojí k európskym štátom vrátane Poľska a Maďarska, ktoré už takúto rámcovú dohodu s USA majú uzavretú. Tým sa posilní aj obranyschopnosť východnej hranice Európskej únie," podotýka Heger.

Za vládu SR zároveň vyhlasuje, že si ctí záväzky, ktoré má Slovensko voči Severoatlantickej aliancii. "Veľmi dobre si uvedomujeme a osobitne v dnešných časoch, keď je mierové spolunažívanie národov v Európe ohrozované Ruskou federáciou, že ten, kto sa nespráva ako spojenec, zostane bez spojencov," doplnil premiér.

Prezidentka Zuzana Čaputová podporuje uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA. Súčasťou splnomocnenia na podpis, ktoré dá členovi vlády v rámci procesu jej prijatia, bude však interpretačné vyhlásenie o tom, ako SR zmluvu vykladá. S ústavnými právnikmi nenašla žiadny rozpor s Ústavou SR, preto sa neobráti na Ústavný súd SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok