Srbi vidia v oslobodení kosovského expremiéra legalizáciu mafie

SITA
29.11.2012 14:17

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu v Haagu dnes už po druhýkrát oslobodil bývalého kosovského premiéra Ramusha Haradinaja od všetkých obvinení z vojnových zločinov voči civilistom.

Srbi vidia v oslobodení kosovského expremiéra legalizáciu mafie
CTK

Obžaloba podľa verdiktu nepredložila dostatok dôkazov, citoval srbský spravodajský server RTS. Haradinaja, kosovského expremiéra a predtým jedného z najvýznamnejších veliteľov niekdajšej Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK), haagsky tribunál opätovne súdil za zločiny voči civilistov v okolí kosovkého mesta Dečani z roku 1998. Prokuratúra ICTY pre neho žiadala trest vo výške 20 rokov.

Okrem Haradinaja čelili obvineniam za vraždu ôsmich civilistov aj Idriz Balaj a Lahi Brahimi. Zločinov sa podľa obžaloby mali dopustiť v tábore UCK v dedine Jablanica, píše srbský spravodajský server RTS. Oboch dnes taktiež zbavili všetkých obvinení.

Opätovné súdenie Haradinajovi a spoluobvineným sa začalo v auguste 2011. Posledného svedka vypočuli v apríli tohto roka v úplnej tajnosti. Prokuratúra tohto chráneného svedka, označovaného pseudonymom PW-80, považovali za jedného z korunných svedkov. Jeho odmietnutie vypovedať v roku 2007 bolo hlavnou príčinou oslobodzujúceho verdiktu pre Haradinaja a následného zopakovania procesu.

Zastrašovanie svedkov sprevádzalo oba procesy proti Haradinajovi. Hlavný žalobca ICTY Serge Brammertz i jeho predchodkyňa Carla del Ponte kvôli tomu podali viacej sťažností na pôde Bezpečnostnej rady OSN. Srbský špeciálny prokurátor pre vojnové zločiny Vladimir Vukčevič uviedol, že je tragický osud niektorých potenciálnych svedkov výsledkom "neschopnosti" predstaviteľov ICTY.

"Som si vedomý, že sú dôkazy proti nemu chabé napriek tomu, že sme sa naozaj snažili pomôcť haagskemu tribunálu," podotkol a poukázal na to, že v priebehu procesu proti Haradinaja bolo "zabitých 19 potenciálnych svedkov".

Hlavný svedok Shefqet Kabashi sa dokonca nechal radšej odsúdiť za pohŕdanie súdom, než aby vypovedal o zločinoch UCK v Jablanici. Ako sám povedal, nechce ohroziť svoju rodinu, ktorá žije v Kosove, píše RTS.

Podľa haagskeho tribunálu neexistujú dôkazy na to, že ktorýkoľvek zo svedkov bol zabitý kvôli tomu, že bol na zozname k procesu s Ramushom Haradinajom. Sám Haradinaj vo svojej autobiografickej knihe "Príbeh o vojne a mieri" napísal, že príslušníci UCK "každý deň zabíjali srbských policajtov".

Srbsko: Legalizujú vládu mafie v Kosove

Srbsko vo štvrtok obvinilo Medzinárodný trestný tribunál, že oslobodením bývalého kosovského premiéra "zlegalizoval vládu mafie" v Kosove.

V reakcii na verdikt tribunálu to konštatoval hovorca srbskej vlády Milivoje Mihajlovič. "Haagsky tribunál zlegalizoval vládu mafie v Kosove, a hlavne zákon mlčanlivosti, ktorý je silnejší než ktorýkoľvek zločin," vyhlásil v narážke na údajne zastrašovanie svedkov proti Haradinajovi a dvom vysokopostaveným predstaviteľom Kosovskej oslobodzovacej armády, ktorých ICTY zbavil obvinení z vojnových zločinov.

Rozhodnutie súdu ostro kritizoval aj srbský prezident Tomislav Nikolič, podľa ktorého ICTY vznikol len na súdenie Srbov. "Nikto nebude odsúdený za hrozné zločiny proti kosovským Srbom," konštatoval.

Intelektuáli žiadajú ukončenie kontaktov s EÚ

Približne 270 srbských intelektuálov sa vyslovilo za ukončenie kontaktov svojej krajiny s Európskou úniou. Informovala dnes o tom agentúra DPA.

Zodpovedajúcu výzvu zverejnili dnes renomované belehradské noviny Politika. Srbsko by malo rozviazať všetky dohody uzavreté s Bruselom a vyhlásiť sa za neutrálne, požadujú signatári výzvy. Medzi nimi je aj bývalý srbský premiér Vojislav Koštunica, medzinárodne uznávaný režisér Emir Kusturica a desiatky predstaviteľov belehradskej Akadémie umení.

"Srbsko je ohrozené," uvádza sa vo výzve na "obranu Srbska, jeho nezávislosti a slobody".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok