Slovensko-nórskemu páru v minulosti odobrali dcéru. Teraz im uznali odškodné

TA3 TASR
20.1.2022 14:17

Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že Nórsko musí zaplatiť slovensko-nórskemu páru Ladických odškodné 25.500 eur za porušenie ich práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života. Informovalo o tom tlačové oddelenie ministerstva spravodlivosti.

Štrasburg európsky súd pre ľudské práva 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Nórska sociálna služba v roku 2015 odobrala Ladickým ich dcéru do pestúnskej starostlivosti. Rodičia sa pred súdom sťažovali okrem iného aj na porušenie práva na rešpektovanie rodinného života a práva na spravodlivé súdne konanie, vysvetľuje rezort spravodlivosti s tým, že SR "v tomto konaní intervenovala ako tretia strana".

Snahy rodičov o zvrátenie rozhodnutia o odňatí starostlivosti o maloleté dieťa neboli úspešné, pričom súdy dospeli k záveru o hrozbe vážnych nedostatkov v starostlivosti o dieťa v prípade jeho návratu k rodičom. Európsky súd pre ľudské práva taktiež dospel k záveru, že dôvody uvedené v súvislosti s nariadením pestúnskej starostlivosti boli relevantné a - ak by sa naň pozeralo izolovane - postačujúce.

Vo svojom celkovom hodnotení však súd so sídlom v Štrasburgu vzal na vedomie, že konečné rozhodnutie o starostlivosti z marca 2016 bolo vydané po dlhom období, počas ktorého už došlo k ďalekosiahlemu zásahu do práva sťažujúcej sa rodiny na rešpektovanie rodinného života. Európsky súd pre ľudské práva preto rodičom dieťaťa priznal spoločne 25.000 eur za nemajetkovú ujmu a 500 eur za náklady.

Otec dieťaťa aj jeho stará matka sú slovenskými občanmi. Dieťa sa narodilo v polovici januára 2015 v Nórsku a rozhodnutím orgánov sociálnej starostlivosti z 26. marca 2015, neskôr potvrdeným súdmi, bolo prevzaté do pestúnskej starostlivosti. Kontakt medzi rodičmi a dieťaťom bol najprv obmedzený na jednu hodinu každých 14 dní pod dohľadom sociálneho pracovníka, napokon bol stanovený na jednu hodinu trikrát do roka, tiež pod dohľadom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok